Strane vrste i lovstvo

Veliko nam je zadovoljstvo i čast najaviti 2. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Priroda i divljač“ – Strane vrste i lovstvo, koji će se održati 01. ožujka 2018. na Veleučilištu u Karlovcu s početkom u 9:00 sati

(predavaona 1/II, Trg Josipa Jurja Strossmayera 9, Karlovac).

 

Skup se održava u organizaciji Veleučilišta u Karlovcu i Udruge diplomiranih studenata Veleučilišta u Karlovcu – „Alumni Vuka“.

Suorganizatori skupa su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski šumarski institut, Hrvatski lovački savez, Forst Eibenstein HR hunting & forest d.o.o. i Oikon d.o.o.

 

Invazivne strane vrste (IAS) danas su jedan od glavnih razloga ugroženosti bioraznolikosti i stabilnosti ekosustava u cjelini, a osim toga, one često mogu imati značajan negativan socioekonomski utjecaj, kao i štetan utjecaj na zdravlje ljudi. Različiti su putovi unosa i širenja stranih vrsta, a lov je stoljećima bio jedan od razloga unošenje ptica i sisavca kao divljači. Iako je posljednjih desetljeća takva praksa smanjena, lov je i dalje jedan od mogućih razloga  unošenja stranih vrsta, čak i ilegalno s namjerom lova u budućnosti. Na međunarodnoj razini Federacija nacionalnih asocijacija lovaca Evropske unije  (FACE) objavila je Manifest za biološku raznolikost (2010) u kojem je iskazala  nužnost da se utvrdi, kontrolira i izbjegava unošenje stranih životinjskih i biljnih vrsta. Nadalje, lov i lovne metode prepoznati su  kao kvalitetan alat za kontrolu i iskorjenjivanje nekih stranih vrsta.

 

U svijetlu navedenog za skup smo odabrali temu Strane vrste i lovstvo.

 

Smatramo da ovaj skup predstavlja dobru priliku za razgovor o problemu stranih vrsta, pogotovo između dionika iz područja zaštite prirode i iz područja lovstva. Cilj ovog skupa je interdisciplinarna razmjena znanja između domaćih i stranih stručnjaka, te olakšavanje transfera znanja između obrazovnih i znanstvenih institucija, odgovornih upravnih tijela, javnih ustanova, civilnog sektora i stručnjaka.

Rad cjelodnevnog skup će se odvijati kroz usmena stručna izlaganja na temu stranih vrsta, a završit će jednosatnom panel diskusijom „Strane vrste i lovstvo“.

 

Radujemo se vašem dolasku.

 

Sudjelovanje na skupu je besplatno uz prethodnu email najavu: tomislav.dumic@vuka.hr

 

Informacije o skupu i program: www.vuka.hr

 

Organizacijski odbor