13. ZAJEDNIČKA PROSLAVA SVETOG HUBERTA U CRKVI HRVATSKIH MUČENIKA U UDBINI

Proslava svetog Huberta, 13. po redu, održala se 5. studenog u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Lovci predvođeni predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Ivicom Budorom pristigli su iz svih krajeva Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, a bilo ih je sveukupno oko tisuću. Slavlju u organizaciji HLS-a i suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede pridružila se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ujedno i kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića, saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, načelnik Općine Udbina Josip Seuček, a misno slavlje predvodio je mons. mr. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije. Koncelebrirali su tajnik i kancelar Biskupije preč. Mišel Grgurić, župnik i čuvar udbinskog svetišta preč. Josip Šimatović, župni vikar u Otočcu vlč. Antun Luketić, župnik u Gračacu fra Ivan Šimunac i župni vikar fra Marko Đerek. Okupljanje je počelo oko 8 sati, u 10 su lovci pozirali fotografu Šimi Strikomanu za milenijsku fotografiju te tijelima formirali oblik vuka na platou ispred crkve, a potom i formirali kolonu za procesiju kojoj su na čelu bili konjanici obučeni u narodne nošnje. Slijedilo ih je rogovlje jelena običnog između kojeg je postavljen križ, koje su nosila dvojica lovaca, a potom i zastavničari sa zastavama lovačkih saveza i lovačkih društava. Četvorica lovaca iz procesije u crkvu su donijeli i spomen-kamen s natpisom „Lovcima braniteljima poginulima za Hrvatsku“. Kamen je nakon mise i blagoslova ugrađen u spomen-zid koji se već godinama gradi od blokova s natpisima hrvatskih stratišta i grobišta iz cijele povijesti, a nakon što je postavljen, ispod Vukovarskog križa, replike onoga koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru, zapaljene su svijeće, dok je biskup Križić izmolio molitvu odrješenja za pokojne. Cijela misa bila je u znaku lovaca i svetog Huberta, od biskupove propovijedi, do košara sa šumskim proizvodima i knjigama u izdanju HLS-a koje su uručene mons. Križiću.

- Smatram kako je najveća vrijednost vašeg lovačkog saveza u vašem druženju, u vašem zajedništvu, rekreativnom odmoru, a k tome još i briga za životinjski svijet i za ekologiju. Takvi ljudi, koji imaju srca za Božju prirodu, za životinje, ne mogu ne imati osjećaja i za ljude, napose one najslabije i najpotrebnije. Neka vas po zagovoru vašeg zaštitnika svetog Huberta Bog trajno prati svojim blagoslovom u vašem druženju, ali i u obiteljskom životu – zaključio je svoju propovijed mons. Križić. Na kraju mise predsjednik Budor zahvalio je svim lovcima što su došli u tako velikom broju te zahvalio biskupu na vođenju svete euharistije, a potom mu i poklonio knjigu o lovstvu. Biskup je HLS-u uzvratio replikom Krbavskog križa iz 13. stoljeća. Prigodne govore zatim su održali župan ličko-senjski Petry, ministrica Vučković te saborska zastupnica Pocrnić Radošević, a svima je bila zajednička poruka da su lovci bitni za očuvanje i zaštitu prirode te da hrvatsko lovstvo ima veliki potencijal za unaprijeđenje hrvatskog gospodarstva. Nakon službenog dijela, uslijedilo je i neformalno druženje uz ručak u dvoranama crkve, koja je odabrana kao lokacija proslave jer se time željelo odati počast svim lovcima poginulima u Domovinskom ratu, ali i svim hrvatskim mučenicima kojima je posvećen naziv ove crkve, kao i onima poginulima u Krbavskoj bitki koja se odvila podno ove crkve.

- Crkva je to koja nosi svu bremenitost povijesti hrvatskog naroda čiji smo ponosni sastavni dio. Ovo okupljanje nosi simboliku kako zajedništva tako i slavljenja vrijednosti koje nas krase u svakodnevnom suživotu s prirodnim bogatstvima Hrvatske, koje nastojimo očuvati za buduće naraštaje – kazao je Budor. Među okupljenima moglo se čuti kako im je drago da su se lovci okupili u ovako velikom broju nakon dvije pandemijske godine i proslava u skromnijim uvjetima, a nije ih omela niti kiša koja je neumorno padala cijelo vrijeme trajanja svečanosti. Lovcima su zato podijeljene i kabanice, koje je osigurao HLS, kao i bijeli šalovi s natpisom koji je označavao da se radi o proslavi 2022. godine te knjižica u kojoj je predstavljeno svetište, Ličko-senjska županija, Lovački savez Ličko-senjske županije, koji je bio domaćin proslave, Općina Udbina, a i koja je sadržavala pozdravne riječi svih ključnih aktera proslave te je opisano i kako se sveti Hubert zajednički slavio u prethodnim godinama. Više detalja o proslavi pročitajte u Lovačkom vjesniku 11/2022.

AU: Marin Matijević