22. Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“

Bogata izlagačka ponuda i popratni sadržaji

Sutra, u petak 13. listopada, počinje Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam te će u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin trajati sve do nedjelje. Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana na boravak u prirodi i turizam, na svojem će 22. izdanju okupiti stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske.

Svečano otvorenje Sajma bit će u petak u 10 sati, a neposredno nakon toga posjetitelji mogu kušati izvrsne lovačke gulaše koje će pripremiti članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije.
Izložbe divljači, riba, zmija, pasa i gljiva

Od petka do nedjelje posjetitelji mogu, uz pregled izlagačke ponude i kupnju, razgledati i edukativne izložbe. Diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavlja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza, svake godine iznova plijeni pažnju, a posebno je zanimljiva djeci koja ovim putem upoznaju divlje šumske životinje u prirodnom okruženju.Tvrtka Interland izložit će pak oko 30 vrsta prepariranih slatkovodnih riba.

Zoološki vrt grada Zagrebapredstavit će zmije hrvatske – neotrovne smukulju, bjelicu i bjeloušku te otrovne riđovku i poskoka koje će biti pod stručnim nadzorom timaritelja osposobljenog za rukovanje otrovnim zmijama. Također, posjetitelji Sajma Lov, ribolov, priroda i turizam moći će vidjeti i dva mala kraljevska pitona te dvije crvenouhe kornjače koje će moći i dotaknuti.

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca izložit ćestotinjak vrsta gljiva ubranih u šumama sjeverne Hrvatske u danima do Sajma.Članovi društva bit će na raspolaganju i spremno odgovaratiberačima gljiva na pitanja. Izložbu kamenih satova te skulptura i slika pod nazivom Sovice postavit će varaždinski umjetnik Robert Garafolić.
Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 15.10., Hrvatski kinološki savez će na prostoru ispred dvorane uz šumu održati Reviju pasa lovačkih pasmina, a prodefilirat će 20 pasmina kakve koriste hrvatski lovci, odnosno sveukupno više od 30 pasa.

Svoje aktivnosti predstavit će i Hrvatski centar za razminiranje te će u subotu predavači Dražen Šimunović iz HCR-a i Nino Trakoštanec  iz PU varaždinske održati predavanje u svrhu edukacije lovaca o opasnostima od mina.
U subotu će se održati i okrugli stol na temu natjecateljskog ribolova udicom na plovak, a gostovat će predavač Kristijan Kosmačin.
Radionice za djecu i odrasle i prezentacija disc golfa

Na ovogodišnjem će Sajmu prvi put biti postavljena i izložba drvaca Bonsai Zrinski.Adrian Horvat, diplomirani inženjer agronomije, izložit će svojih 20 vrsta bonsaija, a u petak i nedjelju održat će i radionice izrade bonsai drvaca. Zanimljivo je da Adrian oblikuje stabla specifična za naše podneblje poput lipe, graba i bora, a za polaznike radionica drvca će donirati varaždinska tvrtka Parkovi te će svaki polaznik svoj uređeni bonsai ponijeti kući.

Prošlogodišnji uspjeh kreativne radionice pod vodstvom dizajnerice Maje Patafte potaknuo je organizatore da i ove godine omoguće aktivni odmor za mališane koji vas prate u stopu kad razgledavate ponudu izlagača. Maja će voditi kreativne likovne radionice svakog dana Sajma, a djeca će moći isprobati slikarsku tehniku grattage, blok print na papiru i tekstilu te uokviriti neke od svojih uradaka i ponijeti ih kući kao uspomenu.

Disc golf klub Varaždin i tvrtka Lagoda u subotu i nedjelju održat će prezentaciju disc golfa, sporta u koji se vrlo lako zaljubiti. Iako u Hrvatskoj nema dugu povijest, disc golf unazad par godina stječe sve više i više zaljubljenika.

Tijekom vikenda pojedinci i ekipe natjecat će se na tradicionalnom Sajamskom kupu u gađanju letećih meta u Ljubeščici, a sudjelovat će 300-400 strijelaca.

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam za posjetitelje će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice će stajati 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske bit će 50 kuna. Više informacija dostupno je na internet stranici Sajma te na Facebooku.

 

 

PROGRAM

 

Petak , 13.10.
10:00    Otvorenje Sajma

11:00    Priprema i podjela lovačkog gulaša - u organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije

14:00    Sastanak izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza

17:00 – 19:00   Radionica „Izrada bonsai drvca“ – Adrian Horvat

Subota, 14.10.
09:00    Sajamski kup u gađanju letećih meta – u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica - Ljubeščica

11:00    Okrugli stol „Natjecateljski ribolov u lovu ribe udicom na plovak” – u organizaciji Športsko ribolovnog saveza Varaždinske županije; predavač Kristijan Kosmačin

14:00    Predavanje Edukacija lovaca o opasnostima od mina i eksplozivnih ostataka rata; predavači  Dražen Šimunović (HCR) i Nino Trakoštanec  (PU varaždinska)

15:00    Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor

18:00    Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt

Nedjelja, 15.10.

09:00    Sajamski kup u gađanju letećih meta –  u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica - Ljubeščica

09:30 – 11:30  Radionica „Izrada bonsai drvca“ – Adrian Horvat

10:30   Revija lovačkih pasa – Hrvatski kinološki savez

15:00    Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor

16:00    Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt

Petak - nedjelja

Izložbe    -  Divljač hrvatskih krajeva – Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza

-  Izložba „Zmije hrvatske“ - Zoološki vrt grada Zagreba

- Izložba gljiva – Gljivarsko društvo Smrčak

- Izložba Bonsai Zrinski – autor Adrian Horvat, dipl. ing agronomije

- Izložba prepariranih slatkovodnih riba – Interland d.o.o.

- Izložba lovačkih satova te slika i skulptura „Sovice“ – Robert Garafolić

Radionice – kreativne radionice za djecu s Majom Pataftom