Izborna skupština Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije

Sudionici izborne skupštine Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, održane u lovačkom domu udruge „Srna“ u Starim Perkovcima, prihvatili su izvješća o radu kroz protekle četiri godine, te izabrali rukovodstvo za slijedeće mandatno razdoblje.

Za predsjednika je ponovo izabran Mato Grgić, te dopredsjednike Ivan Rajković i Ivan Strinavić, delegati u skupštinu HLS-a su ova tri čelnika, dok će ovaj savez u Izvršnom odboru HLS-a zastupati predsjednik Grgić. Istovremeno izabrani su novi Izvršni odbor brodskog saveza kojega čine predsjednici svih udruga toga kraja, te Nadzorni odbor, Stegovni sud i Arbitražni sud sa po tri člana.

Lovački savez ove županije ima 33 lovačke udruge koje gospodare sa 25 zajedničkih i 10 državnih lovišta, a broji ukupno 1971 lovaca.

- Osnovna zadaća koju smo si postavili u ostvarenju programa aktivnosti je unapređenje lovstva i zaštita prirode, zatim upoznavanje šire javnosti sa rezultatima gospodarenja loviština, te uključivanje u lovni turizam kao gospodarsku djelatnost popraćenu ostalim oblicima kontinentalne turističke ponude –istakao je u izvješću o radu predsjednik Mato Grgić posebno ističući humanitarni rad kroz organiziranje natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca čijom se prodajom osiguravaju sredstva za donacije potrebitima ponajviše osnovcima i djece s poteškoćama u razvoju.

U nekoliko navrata iskazali su se solidarnošću ponajprije kupnjom agregata za struju lovcima Gorskog kotara nakon nevremena, zatim potporom lovcima „Srne“ iz Banovaca za obnovu opožarenog lovačkog doma u Bebrini, donacijom poplavom pogođenih lovišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za obnovu Vodotornja u Vukovaru i drugim.

-Kroz ovo razdoblje gotovo 300 kandidata položilo je lovačke ispite, te po 19 kandidata za lovočuvare i pregled mesa divljači, a vidljiv je priliv mlađih lovaca u udruge – nastavio je Mato Grgić. Pohvalio se i dobrim rezultatima u kinologiji, streljaštvu, ocjenjivanju trofeja divljači, te razvoju ekološke svijesti članova lovačkih udruga i pripadnika šire zajednice.

-Tijekom protekle četiri godine ovlaštenicima prava lova isporučili smo oko 750 iskaznica za strane lovce, najzastupljeniji su bili lovci iz Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije, a imali smo i goste iz SAD, Finske, Norveške, Rusije, Libanona i drugih zemalja- zaključio je u izvješću Grgić.

Kroz raspravu je ukazano na dizanje standarda kroz koordinirano djelovanje udruga, te homogeniziranost ovdašnjeg lovstva, a rad skupštine pozdravio je Željko Burazović, pročelnik za poljoprivredu i lovstvo Brodsko-posavske županije.

-Slijedi zajedničko osiguranje lovišta od naleta divljači na razini države čime će se omogućiti normalniji rad udruga jer ih je dio zbog šteta bio pred gašenjem, a u izradi su zakoni o lovstvu i oružju pri čemu se očekuju poboljšanja glede štete od divljači na poljoprivrednim površinama – kazao je skupštinarima u pozdravnoj riječi tajnik HLS Ivan Budor.

Predsjednik LS Brodsko-posavske županije Mato Grgić na kraju skupa je predsjedniku udruge domaćina skupa uručio prigodan poklon.

Jelenko Topić