Kup Jadrana za pse goniče glasnog gona na zeca

Na prijedlog Povjerenstva za lovnu kinologiju Lovačkog saveza županije Splitsko-dalmatinske u sastavu Tomislav Jelić, Branimir Šakić i Ante Drežančić, donesena je odluka o održavanju lovnokinološke manifestacije Kup Jadrana za pse goniče glasnog gona na zeca.  Ova manifestacija održala se u Vrlici 15. listopada 2022. (subota).  Domaćin manifestacije bila je LU "Svilaja" Vrlika koja se više puta dokazala kao kvalitetan suorganizator, a posebno vrijedi istaknuti i lijepe i vrlo pregledne terene idealne za održavanje ovakve priredbe.

Najvažniji razlog održavanja Kupa Jadrana svakako je zaštita i očuvanje autohtonih pasmina Posavskog goniča, Istarskog kratkodlakog goniča i Istarskog oštrodlakog goniča.

S obzirom na njihove lovne karakteristike goniča za prvenstveno sitnu divljač-zec i lisica, Lovački savez županije Splitsko-dalmatinske smatra da je kako je održavanje ovakve priredbe dužnost i obaveza, a sve radi zaštite naših autohtonih pasmina i očuvanja njihovih lovnih osobina. Uzgoj autohtonih hrvatskih pasmina goniča i njihov rad na zecu i lisici predstavlja izuzetno važan dio tradicije dalmatinskog lovstva  te je potrebno uložiti velike napore kako bi se ova vrijedna tradicija nastavila i u budućim vremenima. Unatoč značajnim promjenama u staništu divljači koje izravno negativno utječu upravo na brojnost zeca u lovištu, a samim time i na uzgoj navedenih pasmina, ovakvim i sličnim manifestacija može se animirati članstvo i ukazati na važnost očuvanja autohtonih pasmina pasa.

Suci na ovogodišnjem kupu bili su: Branimir Šakić, Ante Drežančić, Tomislav Jelic, Mato Špilj i Zvonimir Bandalo. Ispred LU "Svilaja" Vrlika, domaćina, bio je  prisutan Ivan Žeravica.

U jakoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili su:

  1. Ajša - Ivan Knezović-Kosić
  2. Bora - Željko Meštrović
  3. Doks od Matanovih dvora - Tomislav Ribičić

 

 

Ivan Cvitković