Lovački je muzej povodom Uskrsa obogatio prirodoslovnu zbirku

Lovački je muzej povodom Uskrsa obogatio prirodoslovnu zbirku novim stalnim  postavom koji prikazuje   osnovne  tipove  “arhitekture”  gnijezda ptica Hrvatske. 

Pozivamo vas da dođete pogledati  gnijezdo rode, ptice selice koja živi u skladnom suživotu sa čovjekom,   gnijezdo debelokljune čigre, elegantne ptice  čije je gniježđenje u Hrvatskoj  zabilježeno  samo jednom, davne 1888. godine na otočiću Palecol kraj Lošinja. 

Pogledajte  i kako mali vodomar, prelijepa  ptica ribarica naših rijeka, organizira svoje gnijezdo u pješčanom sprudu, a kako  djetlić, "bubnjar" naših šuma radi gnijezdo u rupi stabla.

S golubom grivnjašem živimo u sustanarstvu u gradovima, a kako i gdje se gnijezdi možete vidjeti u Lovačkom  muzeju. Pokušajte pronaći šljuku kokošaricu koja se gotovo sasvim stopila sa svojim gnijezdom na tlu, dok smo visoko na strmoj litici simbolički svili veliko i raskošno gnijezdo surog orla, malobrojne i zaštićene gnjezdarice krškog dijela Hrvatske. 

Pod visokim zidom smjestilo se i maleno graditeljsko čudo - gnijezdo lastavice, koja u prirodi doleti i do 1200 puta  sa kljunom punim blata i slame kako bi ga sagradila.

Gnijezdo, iako primarno  mjesto za sigurno polaganje jaja i podizanje ptića,   još   od antičkih vremena metaforički i simbolički  opisuje  mnoge situacije u ljudskom životu i simbol je novog života, obilja, rađanja, sreće, blagostanja, nade, mira i ljubavi, topline... U duhu te simbolike Lovački muzej vam želi sretan i blagoslovljen Uskrs.