Lovački savez Sisačko-moslavačke županije organizirao blagdanski lov

Tradicionalni božićni lov koji već niz godina organizira Lovački savez Sisačko-moslavačke županije, ovaj put je održan 16. prosinca u lovištu Lovačkog društva ”Srna” Gora.

Vremenske neprilike koje su počele već dan ranije obilnom kišom, pa mokrim snijegom, a koji je dodatno otežao razmočene i dijelom potopljene prometnice u samom lovištu, nisu utjecale na odaziv za ovaj lov.

Prije jutarnjeg postrojavanja na popisu je stala brojka na 110 lovaca, mahom gostiju iz lovačkih udruga koje djeluju u županiji, društava prijatelja, te nadležnih ministarstava.

Ispred lijepog, novog objekta, božićni lov je počeo uz rogiste Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, te doručkom za sve goste I uz prigodne poklone, dok su se domaćini mahom bavili organizacijom lova.

Pridošlim lovicima se u znak dobrodošlice obratio Vlado Kireta predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, kojem je ovo matična udruga.

U kratkim crtama je najavio lov i prepustio riječ Božidaru Babiću, predsjedniku udruge te Štefi Radanoviću, lovniku udruge. Kao i svake godine, pridošli lovci su mogli birati između lova na divlje svinje i sitnu divljač.

Naravno, najveći broj se odlučio za lov na crnu divljač, a tako su i formirane grupe.

Na samo ulasku u lovno područje, veliko topljenje snijega i obilne kiše su poplavile dijelove prometnica i već to je najavljivalo teži i naporniji lov.

Domaćini su za lov odredili pokazni dio lovišta koje ima ukupnu površinu gotovo 8000 hektara, nažalost još uvijek dobrim dijelom minsko sumnjivih i miniranih površina.

Zatvoren je velik dio površine, dijelom na samoj šumskoj cesti, i dijelom u staroj rijetkoj šumi.

Nakon gotovo tri sata, lov završava, i uz povratak slijedi prebrojavanje odstrijeljene divljači. Lov je potvrđen i to je najvažnije, bez ikakvih nepredviđenih događaja.

Uslijedio je povratak u lovačku kuću, i dok se čekalo na odstrijeljenu crnu divljač, fazanska štreka je već bila spremna. Prilično brzo, prije mraka, izvučena je i  ostala divljač, tako da se u sam smiraj dana, Vlado Kireta još jednom zahvalio svim prisutnim lovcima na primjerenom redu i lovačkoj disciplini, uručio sretnim strijelcima trofejne grančice i završio radni dio lova. Uslijedilo je druženje uz lovačke delicije.

Boris Savić