Manuel Esparrago, šef za politička pitanja FACE-a, u posjetu Hrvatskom lovačkom savezu

  • 25. ožujka 2013.
  • HLS

Potkraj travnja na radnom sastanku u Hrvatskom lovačkom savezu bio je Manuel Esparrago, FACE-ov šef za politička pitanja, koji je predsjednika HLS-a Đuru Dečaka upoznao s novostima u FACE-u. Na sastanku je bilo riječi i o europskoj lovnoj praksi koja će se od 1. srpnja primjenjivati i na Hrvatsku. Riječ je o direktivama o pticama i staništima.

Predsjednik Dečak upoznao je Esparraga s radom HLS-a i njegovim značajem u razvoju hrvatskog lovstva, no zanimalo ga je i što Hrvatsku čeka nakon ulaska u EU, na primjer kakva je praksa s prenošenjem divljačine unutar zemalja članica Unije. Esparrago je kazao da se meso divljači bez problema može prevoziti ako je namijenjeno osobnim potrebama, ali ako se koristi za prodaju, podliježe odgovarajućim zakonima.

Na Dečakovo pitanje što nas očekuje s obzirom na krupne zvijeri Esparrago je odgovorio da su prema Direktivi o staništu smeđi medvjed, vuk i ris strogo zaštićene vrste. Iako je Hrvatska u pristupnim pregovorima nastojala da dio populacije smeđeg medvjeda ne bude pod zaštitom, Europska komisija to nije prihvatila.

Esparrago je kazao kako se hrvatski model gospodarenja smeđim medvjedom u europskim krugovima uvijek ističe kao izvrstan i uzoran, ali da bruxelleski donositelji odluka počesto ne slušaju struku. Kazao je da je međunarodna Inicijativa za krupne zvijeri više puta isticala kako Hrvatska treba biti model tog gospodarenja. Stoga je HLS-u ponudio svu pomoć koja mu je potrebna.

Predsjednik Dečak zaključio je kako je pitanje smeđeg medvjeda iznimno važno za hrvatske lovce jer sva praćenja brojnosti populacije ukazuju na njezin stalni rast.

- Prirodna staništa više ne podnose tu brojnost. Podsjetit ću da je vuk odstrijeljen na 10 kilometara od Zagreba, a medvjedi ulaze u sela i gradove smještene uz rubove naših planina. Da ne spominjem kako je Hrvatska turistička zemlja, zaključio je predsjednik Dečak.

Govoreći o Direktivi o pticama, Esparrago je podsjetio na opće pravilo da su sve ptičje vrste zaštićene te izuzetak od tog pravila prema kojem ptice navedene u Aneksu 2 mogu biti lovna vrsta. U dijelu Aneksa 2 označenom kao A riječ je o pticama koje se mogu loviti svuda u Europskoj uniji, a u dijelu B o onima za koje je Hrvatska to  zatražila u pregovorima.

Manuel Esparrago iskoristio je i prigodu da predstavnike HLS-a još jednom pozove na svečanost lovačke međuskupine koju čini 150 zastupnika u Europskom parlamentu, a koja će se održati 3. srpnja u Strasbourgu u čast ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Gost je nakon radnog dijela sastanka obišao Lovački muzej.

Tekst: Iva Borković

Fotografija: Ivica Stanko