Lovnokinološke manifestacije Hrvatskog lovačkog saveza

U Bickom Selu nedaleko Garčina svečanim otvorenjem u petak započelo je državno natjecanje u X. lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“ i IX. kupu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru Hrvatskog lovačkog saveza. Natjecanja su održana u lovištima lovačkog društva iz Garčina, članice LS-a Brodsko-posavske županije.  Okupljenim lovnim kinolozima i uzgajivačima lovnih pasmina pasa obratio se Mato Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije pod čijim je vodstvom protekla izvrsna organizacija lovnokinoloških manifestacija. Poželjevši dobrodošlicu svima je zaželio ugodoan boravak i izvrsne rezultate na samom natjecanju. Natjecateljima se obratio i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak koji je istaknuo važnost lovne kinologije za lovstvo te također zaželio svima obilje uspjeha na natjecanju te da najbolji pobijedi. Netom prije samog otvorenja održan je i sastanak sa sucima koji je vodio predsjednik Povjerenstva za lovnu kinologiju Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić. Nakon otvorenja održano je izvlačenje rasporeda natjecanja u gateru te u šest baterija. U lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“ natjecalo se 18 lovačkih saveza županija sa svojim predstavnicima, dok je u gateru nastupilo 14 lovačkih saveza županija. U konkurenciji žena na „Svetom Hubertu“ nastupile su dvije predstavnice Lovačkog saveza Zagrebačke županije, a u konkurenciji šunjkavaca nastupile su ekipe tri lovačka saveza županija. U subotu je natjecanje krenulo od sedam sati ujutro prema prethodno izvučenom rasporedu. Gater je bio izvrsno pripremljen a natjecatelje s njihovim pratiteljima dočekao je stari vepar. Gater su sudili Ante Drežančić, Nanad Vezmar i Dražen Skoko. Teren po baterijama bio je također izvrstan ali težak, a natjecanje je otežala i visoka temperatura. Lovnokinološki suci Hrvatskog lovačkog saveza na X. lovnokinološkom kupu bili su Branko Riđan, Željko Dragičević, Zlatko Novak, Damir Grujić, Davor Vranić, Juraj Sertić, Stjepan Kenig, Anđelko Modrić, Lino Catela, Trpimir Vidaković, Branimir Šakić i Mato Kovačević.

Nakon natjecanja u šest baterija u baraž su ušli Zoran Postić iz LS-a zagrebačke županije, Hrvoje Kukas iz LS-a Grada Zagreba, Mile Jurišić iz LS-a Grada Zagreba, Vladimir Mirenić iz LS-a Zagrebačke županije, Alojz Šimunović iz LS-a Virovitičko-podravske županije i Zvonimir Dupelj iz LS-a Grada Zagreba. Baraž su sudili Branimir Šakić, Trpimir Vidaković i Stjepan Kenig. Najbolji rezultat ostvario je Zoran Postić osvojivši 95 bodova s NJPO „Zara“ postavši tako ovogodišnji prvak. Drugo mjesto osvojio je Hrvoje Kukas s NJPK “Grilo Art of Ferma“, treće mjesto osvojio je Mile Jurišić s NJPK „Happy Gleblins“, četvrto Vladimir Mirenić s NJPO „Rafo od Postića“, peto Alojz Šimunović s EB „AKS-Bonko“, a šesto Zvonimir Dupelj s NJPO „Hari“. U ekipnoj konkurenciji ulaskom u baraž sva tri natjecatelja Lovački savez Grada Zagreba osvojio je prvo mjesto sa 178 bodova. Drugo mjesto osvojio je Lovački savez Zagrebačke županije sa 169 bodova, a treće Lovački savez Osječko-baranjske županije sa 140 bodova. U konkurenciji žena prvo mjesto osvojila je Petra Tomić s NJPK „Zana“ s osvojena 72 boda, a drugo mjesto Nikolina Koščević s NJPO „Rinko od Postića“ s osvojenih 39 bodova. U konkurenciji španijela prvo mjesto osvojio je Danijel Rukljač  iz LS-a Međimurske županije s SSe „Brut Proud king of Meryling“, drugo mjesto osvojila je Mateja Starjački iz LS-a Zagrebačke županije sa SSe „Brita“, treće mjesto osvojio je Silvije Varga iz LS-a Grada Zagreba sa SSe „Cyril Erik Avoirdunez“, a četvrto Ana Marija Tašić iz LS-a Zagrebačke županije saSSe „Bajka“.

  1. lovnokinološki kup u radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru osvojio je u pojedinačnoj konkurenciji Branko Gagić iz LS-a Grada Zagreba s JO „Daro Trški vrh“ i osvojena 192 boda. Drugo mjesto osvojio je Tomislav Damičević iz LS-a sa SK „Bara“ i osvojenim 191 bodom, a treće mjesto osvojio je Nikola Kasumović iz LS-a Ličko-senjske županije s PG „Pepsi“ i osvojenih 189 bodova. U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Lovački savez Ličko-senjske županije za koji su nastupili Nikola Kasumović i Joso Vrkljan s ukupno 371 bodom. Drugo mjesto osvojila je ekipa Lovačkog saveza Grada Zagreba za koji su nastupili Zvonimir Dupelj i Branko Gagić s ostvarenih 348 bodova. Treće mjesto osvojio je Lovački savez Brodsko-posavske županije za koji su nastupili Tomislav Damičević i Nenad Mirosavljević s osvojenim 341 bodom.

Pehare i prigodne nagrade uručili su Zlatko Stolnik, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik LS-a Brodsko-posavske županije Mato Grgić. Natjecateljima, sucima čestitao je izvrsnom natjecanju, a domaćinima na sjajnoj organizaciji zahvalio se u ime Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić, dopredsjednik.