Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni Dani lova i ribolova

U paviljonu sedam Zagrebačkog velesajma u petak 20. listopada otvoren je sajam koji se vratio u Zagreb nakon niza godina pauziranja, a to je sajam pod nazivom Dani lova i ribolova. Uz mnogobrojne posjetitelje na otvorenje se odazvao Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ispred pokrovitelja sajma Hrvatskog lovačkog saveza otvorenju je nazočio predsjednik Đuro Dečak, a ispred Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever. Ispred Zagrebačkog holdinga okupljenima se pozdravom riječima i riječima dobrodošlice obratila Daniela Franić koja je istaknula da sajam koji je okupio izlagače iz petnaest zemalja ima za cilj istaknuti mogućnosti razvoja turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a koji prati i edukacijsko-stručni program. Ispred Hrvatsko športsko ribolovnog saveza nazočne je pozdravio Vladimir Sever koji je istaknuo veliko zadovoljstvo što se sajam ponovo održava u Zagrebu. Ovakvu veliku manifestaciju trebamo kako bi smo prezentirali velike mogućnosti koje imamo. Ispred Hrvatskog lovačkog saveza obratio se njegov predsjednik Đuro Dečak. – Izražavam veliko zadovoljstvo što se nakon deset godina od posljednjeg održanog sajma lova i ribolova organizator odlučio upustiti u izazov organizacije sajma lova i ribolova.

Hrvatska do sada ima dva pozicionirana sajma, proljetni u Osijeku i netom završeni u Varaždinu. Mala država s dva sajma i sada ovim trećim te se nadam da će svi naći svoje mjesto u godišnjem planu održavanja. Znamo kako se sajmuje u europskim destinacijama kamo s užitkom odlazimo i mislim da bi Zagreb trebao preuzeti inicijativu i vodstvo po tom pitanju u Republici Hrvatskoj, rekao je Dečak. Predsjednik Dečak predstavio je ukratko Hrvatski lovački savez i trenutno aktualnu izradu Zakona o lovstvu za koji je izrazio nadu da će biti po mjeri i ovlaštenika prava lova kao i Države koja je vlasnik divljači, a li isto tako i vlasnika ili korisnika zemljišta na kojoj divljač obitava. Na poseban način pozdravio je goste Hrvatskog lovačkog sajma a to su predstavnici Bugarskih šuma te predstavnike Lovačkog saveza Herceg Bosne koji je prije nekoliko dana proslavio 25 godina postojanja. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozdravio je sve okupljene izlagače i goste, zahvalio svima koji su uložili trud u organizaciju sajma te ribičima zaželio Bistro, a kolegama lovcima Dobru kob! Ministar poljoprivrede i izaslanik Predsjednika Vlade Tomislav Tolušić sve je najsrdačnije pozdravio i zahvalio na organizaciji sajma koji je bio potreban, a kojeg nije bilo desetak godina. –Ovo je bitan sajam za Ministarstvo poljoprivrede jer svi nazočni su ingerenciji ovog ministarstva. Želimo raditi na kvalitetnom zakonodavnom rješenju jer da bi lovci bili sretni i da bi ribolovci bili sretni moraju imati kvalitetan zakonodavni okvir. Zaista očekujem da će zakoni pomoći svima kojima su potrebni te da ćemo uz sredstva koja izdvajamo moći reći da imamo sve bolje i bolje lovstvo i sve bolje slatkovodno ribarstvo, rekao je Tolušić.

Sajam je otvorio predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak riječima: Dragi prijatelji uz želju za obiljem uspjeha na ovom sajmu i da on zaista duboko pusti korijene za budućnost proglašavam ovaj sajam otvorenim.