Okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem

 

Multifunkcionalna dvorana Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije nakon svečanog otvorenja sajma SALORI postala je središte okupljanja međunarodnih stručnjaka i lovaca iz zemalja u okruženju u kojima je zabilježena afrička svinjska kuga ili postoji prijetnja od nje. Okrugli stol  s radnim naslovom Afrička svinjska kuga kod divljih svinja – kako prevladati epidemiju su na inicijativu Hrvatskog lovačkog saveza organizirali Hrvatski lovački savez i Ministarstvo poljoprivrede.

Uz predstavnike državnih tijela Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Bugarske, Slovenije te domaćina Hrvatske nazočni su bili predstavnici Lovačkog saveza Herceg Bosne, Saveza lovačkih organizacija u BiH, Lovačkog saveza Republike srpske, Lovačkog saveza Srbije, Lovačkog saveza Slovenije, Lovačkog saveza Bugarske, Lovačkog saveza Mađarske te CIC-a i FACE-a te domaćina Hrvatskog lovačkog saveza. Moderator Okruglog stola Ivica Budor, predsjednik HLS-a na početku je uz pozdrave istaknuo  da se nalazimo pred velikim izazovom i problemima koje je prouzročila pojava afričke svinjske kuge (ASK) kako na domaćim tako i na divljim svinjama. Okrugli stol će biti prilika da se bolje upoznamo s pojavom, širenjem i prevencijom epidemije ASK-a kao i iskustvima susjednih zemalja u sprječavanju širenja epidemije, napose kod divljih svinja, kazao je Budor.

Ispred Ministarstva poljoprivrede na okruglom stolu sudjelovao je Mladen Pavić, državni tajnik, Renata Ojurović, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo drvnu industriju i Ljupka Maltar, iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane koja se okupljenima obratila prezentacijom pod naslovom Mjere prevencije, kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj. Nikica Šprem ispred Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu iznio je prezentaciju Uloga projekta ENETWILD u gospodarenju divljači. Ispred Državnog inspektorata RH na okruglom stolu nazočili su Andrija Mikulić, glavni Državni ispektor i Davor Zec, pomoćnik Glavnog državnog inspektora. Iz Lovačkog saveza Herceg Bosne nazočni su bili Dragan Guberac, predsjednik, Mate Buntić, podpredsjednik, Mladen Čuturić, dopredsjednik i Ivica Lučić, tajnik. Iz Lovačkog saveza Republike srpske nazočan je bio Živojin Lazić, tajnik, a iz Saveza lovačkih organizacija Bosne i Hercegovine nazočan je bio Senad Kljajić, predsjednik skupštine Saveza. Mario Vrebac, ravnatelj Odsjeka za zaštitu zdravlja životinja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bosne i Hercegovine izložio je prezentaciju pod nazivom Afrička svinjska kuga u Bosni i Hercegovini. Stiliyan Geraskov, stručni suradnik u Savezu lovaca i ribolovaca Bugarske predočio je stanje u Bugarskoj vezano uzdjelovanje lovaca u prisutnosti ASK kroz prezentaciju Afrička svinjska kuga u Bugarskoj i njezin utjecaj na populaciju divljih svinja. Alexandra Miteva, stručnjakinja za zdravlje životinja Agencije za sigurnost hrane Bugarske iznjela je podatke u prezentaciji pod nazivom Kontrola i upravljanje ASK u populaciji divljih svinja. Ispred republike Mađarske nazočan je bio Lajos Bognár, delegat u Svjetskoj organizaciji za zadravlje životinja Ministarstva Poljoprivrede Mađarske. Ispred Lovačkog saveza Srbije okruglom stolu je nazočio njegov predsjednik Bratislav Ćirković, dok se Miodrag Strnad iz Uprave šumarstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije nazočnima obratio prezentacijom Lovna organizacija i aktivnosti  na oblasti lovstva na kontroli i sprječavanju širenja Afričke kuge svinja u Republici Srbiji. Ispred Međunarodnog vijeće za divljač i zaštitu divljih životinja (CIC-a) na Okruglom stolu bio je nazočan Kristóf Hecker, voditelj Odjela koordinacije. Europskog saveza za lovstvo i očuvanje prirode nazočan je bio Alexander Griffin, viši voditelj konzervacije koji se zaključnim prdavanjem Afrička svinjska kuga u Europi – pravni propisi i mjere koje poduzimaju lovci obratio nazočnima.

I.S.

Više u Lovačkom vjesniku 9/2023