Posjetite 15. SALORI u Osijeku

Na Sajamskom prostoru Pampas u Osijeku u tijeku je održavanje Sajma lova, ribolova i turizma, popularnog SALORI-a koji je otvoren u petak 20. travna i traje do poslijepodnevnih sati nedjelje 22. travnja. Uz sajam lova i ribolova posjetitelji mogu vidjeti i 22. Sajam automobila –MOTOMOBIL. Na svečanosti otvaranja Sajma riječima dobrodošlice okupljenima se obratio Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma d.o.o., koji je uz prednosti samog sajma istaknuo izlagačima mogućnost međusobnog trgovanja preko web trgovine. Predsjednik Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever naglasio je važnost održavanja sajma baš u ovom terminu kada počinje sezona ribolova kao i mnogobrojne domaće i međunarodne manifestacije kojima je Savez ove godine domaćin. Ispred Hrvatskog lovačkog saveza okupljenima se obratio predsjednik Đuro Dečak koji je, čestitao na organizaciji i održanju tradicije sajma lova i ribolova u Osijeku uz zahvalu izlagačima na prepoznatoj vrijednosti i odazivu na sajam. Predsjednik Dečak zatim se osvrnuo na trenutnu situaciju u lovstvu i iskazao zabrinutost za lovačke udruge koje se zbog presuda na njihovu štetu vezanu uz nalet vozila na divljač nalaze na korak do zatvaranja. Predsjednik Dečak upoznao je sve s nastojanjem da se ovaj problem riješi putem osiguranja u kojem sudjeluje Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo mora, prometa i veza te Hrvatski lovački savez, a čiji završni potpis kojem prethodi odobrenje nadležnih institucija se s nestrpljenjem iščekuje.

Okupljenima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Željko Požega te Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Dr. sc. Željko Kraljičak, Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede izaslanik predsjednika Vlade RH i izaslanik ministra poljoprivrede otvorio je 15. po redu SALORI. Kraljičak se prije otvorenja samog sajma osvrnuo na trenutnu situaciju u ribolovu i lovstvu naglašavajući napore koje je Ministarstvo poljoprivrede uložilo u razvoj ovih za gospodarstvo ali i razvoj lokalnih sredina važnih grana.

Kraljičak je u uvodnom dijelu svojeg govora istaknuo kako smo se okupili da pokažemo što Slavonija, Baranja i Srijem imaju, koji su to potencijali i kako ih na najbolji način koristiti da dobijemo određene prednosti od toga. U razvojnim planovima slavonskih županija lov i ribolov stavljaju se kao mogući potencijali stvaranja veće ekonomske vrijednosti, gospodarskog razvoja i mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta.

Posebno se osvrnuo na potrebu zaštite nositelja ribolovnih i lovnih aktivnosti.

- Ministarstvo poljoprivrede izradilo je nacrt prijedloga zakona koji treba pomoći održivosti lovstva. Uz sadašnje zakonsko rješenje ne možemo sačuvati održivost lovstva. Ako kao posljedicu pravomoćnih sudskih presuda, za štetu koja je nastala u prometu, u pravilu imamo sudsku praksu da se lovačka društva proglašavaju krivima i na temelju presuda odlaze u blokadu i likvidaciju, time ugrožavamo razvoj lovstva kao gospodarske djelatnosti i razvoj naših županija. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo mora, prometa i veza s Hrvatskim lovačkim savezom pokrenuli su aktivnost da se osiguraju financijska sredstva, kako bi premijama i policama osiguranja uspjeli sačuvati naše udruge i održivost lovstva, ali i pravosudni sustav koji je opterećen nepotrebnim sudskim postupcima utvrđivanja odgovornosti za štete na prometnicama, a isto tako i vlasnike automobila da osiguranjem mogu nadoknaditi štetu koju su pretrpjeli pri naletu na divljač - rekao je Kraljičak. Dodao je kako očekuje da se o tomu očituju i druga nadležna ministarstva i tijela.

- Želim da već u ponedjeljak možemo reći da imamo rješenje kako sačuvati održivost lovstva u Hrvatskoj, a prije svega sačuvati sugrađane, vlasnike vozila, koji su svakodnevno izloženi riziku naleta na divljač - rekao je Kraljičak.

Osječki sajam d.o.o. tako je pod pokroviteljstvom  Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatskog lovačkog saveza, Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije  i  Hrvatskog športsko ribolovnog saveza, organizirao jubilarnu petnaestu po redu sajamsku priredbu – SALORI 2018., manifestaciju koja svojom veličinom, brojem izlagača i značajem u razvoju lovnog, ribolovnog i kontinentalnog turizma  predstavlja značajnu priredbu te vrste u našoj zemlji koju svakako treba posjetiti. Posjetitelji na 2000 četvornih metara zatvorenog i 3000 četvornih metara otvorenog prostora mogu pogledati štandove stotinjak izlagača s ribičkom i lovačkom opremom, plovila, automobile, motore, skutere, kao i ponudu i novitete prateće industrije.

I.S.

Više u Lovačkom vjesniku 4-2018