Potpisan je Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza

S ciljem razvoja i unaprjeđenja lovstva, Ministarstvo poljoprivrede suglasno je s namjerom da osigura financijska sredstva za provedbu police osiguranja Hrvatskom lovačkom savezu

Između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza 2. kolovoza je u Vladi Republike Hrvatske sklopljen ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja radi smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti.

Potpisivanju ovog vrlo važnog ugovora između potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka nazočio je bliski suradnik ministra Tolušića na pitanjima rješavanja ovog problema Željko Kraljičak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede. Tom važnom događaju nazočili su i dopredsjednici HLS-a Mladen Balić, Ljubomir Grgec, Vinko Pavlić, Zlatko Stolnik i Nediljko Dujić, predsjednik LS-a Šibensko-kninske županije, te Ivica Budor, tajnik HLS-a. Okupljenima se ponajprije obratila Leticija Hrenković, glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede, i prenijela osnovne postulate ovog događaja, koji su sročeni i u priopćenju Ministarstva.

Zbog porasta broja motornih vozila, njihove brzine i vrijednosti te sve veće mreže prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. U 2017. godini na području Hrvatske zabilježeno je 3789 naleta vozila na divljač. Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje, pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima, ali često i stradava u prometu.

Financijska šteta je velika i ovisi o ishodu pojedinačnih sudskih postupaka na razini Hrvatske, troškovima i iznosima kamata i sličnom, a nikad se na jednome mjestu nije mjerila ukupna šteta od naleta divljači. Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa (zbog tri različita zakona koji uređuju problematiku šteta) i velik broj naleta vozila na divljač rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti. Lovačka su društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanje od zakupa prava lova. To stvara problem za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje bi morale provedbu mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, dok bi u međuvremenu snosile svu odgovornost za štetu.

Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede kao rješenje osmislilo jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske čiji će nositelj biti Hrvatski lovački savez. Financiranje takve police osiguranja od naleta na divljač omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta u iznosu od 12,5 milijuna kuna.

Na taj će se način osigurati održivost koncesija i zakupa prava lova, odnosno financijska stabilnost lovoovlaštenika, te će se smanjiti nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava u Hrvatskoj uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete, stoji u obavijesti.

Nakon što su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali ugovor, osiguran je temeljni dio sredstava za sklapanje police osiguranja.

Okupljenima se kao potpisnik ugovora prvi obratio predsjednik HLS-a Dečak.

- Dočekali smo trenutak koji iščekujemo desetak godina, da nam pomognete kako bi lovačke udruge, a u Republici Hrvatskoj ih ima 1078, ostale na lovačkoj sceni. Naime, teret odgovornosti posljednjih sedam godine svaljen je isključivo na Hrvatski lovački savez, što mi više nismo u mogućnosti snositi, te zahvaljujem na razumijevanju da se zajedničkim snagama uhvatimo u rješavanje problema i omogućimo opstanak lovačkih udruga. Ovo je strašno velik iskorak za svih 62.000 lovaca te zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom, vama ministre i Ministarstvu poljoprivrede, kao i državnom tajniku, koji je brinuo da se ovaj postupak privede kraju – rekao je Dečak.

Nakon Dečaka, okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Ministarstvo poljoprivrede je resorno ministarstvo za šumarstvo, ali i za lovstvo, a ja bih rekao i nekoliko riječi ne samo u ime lovaca, nego i u ime dva milijuna korisnika motornih vozila koji sada, ako dođe do nesreće, imaju riješen problem, što ne samo u prethodnih desetak godine, nego i više, nije bio slučaj. Do sada je dio lovačkih društava bio osiguran, dio nije, i od toga su neke police bile nenaplative, a lovačka društva su odlazila u stečaj ili i likvidaciju, ali se onaj kome je napravljena šteta, vozač, nije imao od čega naplatiti. S ovom su policom svi vozači sigurni, kada govorimo o štetama nastalim na motornim vozilima. Sada rješavamo razdoblje do kraja ove godine, a tijekom jeseni očekujem dogovor s Hrvatskim lovačkim savezom da ćemo provesti javnu nabavu i potpisati i osiguranje za iduću godinu te pokriti cijelo razdoblje. Ostaju nam još štete na poljoprivredi, za koje pokušavamo pronaći modalitet kojim bismo zajedno riješili taj problem te da i lovci i vozači i poljoprivrednici žive u suglasju te da koriste prirodna bogatstva Republike Hrvatske i sve ono čime kvalitetno upravljaju bez problema i bez materijalnih šteta. Ovom policom pomažemo dva milijuna vozača i, naravno, lovačke udruge. Zahvaljujem vam na razumijevanju i strpljenju jer je ovo trajalo nešto dulje, oko šest mjeseci dogovora i pregovora, ali mislim da je dobro što smo izašli s ovakvim rješenjem te uz novi zakon o lovstvu, koji je uskoro u proceduri donošenja u Hrvatskom saboru, mislim da za Hrvatsko lovstvo dolaze bolja vremena – rekao je Tolušić.

Nakon potpisivanja ugovora uslijedila su novinarska pitanja među kojima je bilo i ono o vrijednosti ugovora, na koje je odgovorio ministar Tolušić.

- Vrijednost je 12,5 milijuna kuna za ovogodišnje predviđeno razdoblje, a na razini cijele Hrvatske za cijelu godinu vrijednost police bila bi blizu 25 milijuna kuna te pokriva rizik na svim prometnicama gdje nastaje šteta od divljači, bilo da je riječ o brzoj cesti, nekoj drugoj prometnici ili pak autocesti u cijeloj Hrvatskoj, ali i na željezničkim prugama – kazao je ministar.

Na pitanje zašto su lovačka društva obavezna nadoknaditi nastalu štetu, odgovorio je predsjednik Dečak.

- Prije sedam godina derogiran je Zakon o lovstvu u korist Zakona o prometnicama i od tog trenutka naše lovačke udruge postale su nositelji svih tih odgovornosti. Upravo je to problem koji su ministar Tolušić i njegovi suradnici prepoznali. Nama je trenutno više od 200 lovačkih udruga opterećeno i suočeno s gašenjem, a sve zbog toga što bi trebale sanirati štetu za koju nisu krive. U ovaj će se program uključiti i Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem od kojeg imamo pisanu potvrdu, jer nemojte zaboraviti da se kroz zimu na ceste baca velika količina soli, a jelen ne dolazi na cestu radi toga što voli automobile, nego radi toga što je sol jedan od prehrambenih artikala koji mi lovci moramo unositi u lovišta. Dakle, to je samo jedan od razloga zašto se događaju nesreće, dok s druge strane migratorne vrste, na primjer jelen kojeg smo spominjali, jednostavno izlaze na ceste. Pritom će dva milijuna vozača, koji su u prometu, sada itekako znati kamo se i kome obratiti ako dođe do nesretnog slučaja – kazao je Dečak.

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede sadržana je izjava ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića: „Ovo je vatrogasna mjera kojom ove godine rješavamo veliki problem koji muči naša lovačka društva, a najveće koristi imat će korisnici motornih vozila, kojih u Hrvatskoj ima više od dva milijuna. Prijedlogom novog zakona o lovstvu stvorili smo dobar pravni okvir kako bismo sačuvali poljoprivrednu proizvodnju, koja trpi štete od divljači, ali istodobno omogućili nesmetano obavljanje lova. Jasno smo propisali obveze lovoovlaštenika i vlasnika poljoprivrednih zemljišta – kroz rokove i procedure za smanjivanje šteta na usjevima, kao i povećan odstrjel divljači i nadzor. Sufinancirat ćemo i nabavu repelenata i električnih pastira kako bismo smanjili sve veću štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima.“