Redovna skupština Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije županije

Temeljem Statuta Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije 15. lipnja 2018. godine sazvana je redovna skupština. Skupštinu je otvorio predsjednik Nediljko Dujić. Nakon izvršenog izbora radnih tijela na čelu s radnim predsjedništvom u koji su uz predsjednika izabrani Jurica Vlaić i Domagoj Pokrajčić, i utvrđivanja prisutnosti 28 od 32 članaod strane verifikacijske komisija utvrdila da je skupština je nastavila s radom .Predsjednik Nadzornog odbora Zlatko Kulušić je naglasio da je 2017. godina završila s gubitkom i isti se pokrio iz vlastitog fonda, a zapisnik NO su svi članovi dobili i u pisanom obliku kao materijale za skupštinu pa se jednostavno prišlo glasovanju kojim je izvješće jednoglasno prihvaćeno. Samim tim predsjednik Nediljko Dujić je objasnio stavke iz financijskog izvještaja za 2017. godinu i naglasio da osobno nikada nije naplatio nikakvu dnevnicu ili bilo što od sredstava saveza, ali isto tako imamo ljude koji predaju pripravnicima i ljude koji idu na državna streljačka takmičenja i to iziskuje određene troškove pa je logično da iste snosi lovački savez županije. Financijski izvještaj je dan na glasovanje i isti je jednoglasno prihvaćen.

Dujić se osvrnuo na proteklu godinu i naglasio da je uspješno završen novi desetogodišnji zakup zajedničkih lovišta, izrađene su sve LGO, a isto tako izrađena je digitalna karta granica lovišta koju još samo treba prihvatiti Županijska skupština Šibensko-kninske županije.

- Aktivno smo sudjelovali na manifestaciji Sv. Huberta u Ludbregu, na državnom natjecanju u streljaštvu u Požegi, a u Unešiću je organizirali natjecanje na nivou saveza. Po prvi puta smo uz prisustvo i Zagrebačkog lovačkog saveza sudjelovali i na sajmu agroturizma u Skradinu i ovim putem moram zahvaliti svim kolegama koji su u ta dva dana bili na našem štandu koji je bio jako dobro prihvaćen i posjećen. Pokazalo se također da pripravnici imaju jako dobro znanje o lovstvu i stekao se osjećaj da im lov nije stran. Moramo provesti obvezu o zaštiti surog orla, jer je isti zamijećen u granicama NP „Krka“. uUnešiću će 15. srpnja biti natjecanje u trapu, a 22. srpnja u Omišu parkur i karabin, pa molim sve udruge koji imaju svoje ekipe da se dobro organiziraju i dođu na ta natjecanja. Kao što već znate dobili smo domaćinstvo proslave Sv. Huberta u Kninu 3. studenoga u konkurenciji s Istarskim i Bjelovarsko-bilogorskim savezom. U proteklom vremenu je bilo dosta aktivnosti i vjerujem da je sve dobro i kvalitetno odrađeno, naglasio je Dujić na kraju.

Marinko Čavka  se javio za riječ kako bi naglasio svoje probleme s poreznom upravom i s mještanima otoka Žirja, a isto tako nije mu jasno tko je predsjednik NO-a i tko je izabrao predstavnike da predstavljaju naš savez na skupštini HLS-a, jer je bilo vidljivo da tamo nisu bili ljudi koje je skupština birala. Predsjednik je odmah odgovorio da je član NO-a Vukorepa dao ostavku i da je iz njegove matične udruge Zlatko Kulušić postao član NO-a. Što se tiče predstavnika za skupštinu HLS-a moram naglasiti da sam osobno bio zauzet sa službenim obvezama, a Toni Matas  je bio spriječen iz osobnih razloga i umjesto nas su otišli Davor Gulin i Joso Dujić kao naše zamjene. Na istu temu se nadovezao i kolega Grgo Vukšič naglasivši da nije sporna kvaliteta predstavnika i da nitko nema ništa protiv toga, ali da je sve malo nespretno napravljeno.

Predsjednik je još jednom naglasio kako smo savez čije se mišljenje i stavovi u HLS-a poštuju,  a isto tako smo savez koji pokriva sve svoje troškove i nikada nismo u blokadi i posjedujemo zavidna sredstva s obzirom na naš savez.

Na skupštini je prihvaćen Pravilnik o natjecanju u lovnom streljaštvu Šibensko-kninske županije. Božo Pulić je jednoglasno izabran za voditelja streljaštava u savezu, a u povjerenstvo saveza za streljaštvo su izabrani: Jurica Vlaić, Zvonimir Bandalo, Božo Pulić, Tome Bačelić i Ivica Đelalija. Vezano uz streljaštvo Božo Pulić je naglasio kako je proteklih dana u Unešiću sudjelovalo jedanaest ekipa iz raznih dijelova Hrvatske i postojali su veliki problemi sa strojem za izbacivanje glinenih golubova tako da je natjecanje trajalo sve do 19,30, pa moli sve da se to popravi ili obnovi kako ne bi dolazilo do ovakvih problema, a predsjednik je naglasio da jednostavno treba uložiti u novu aparaturu.

Vezano uz osiguranje lovišta, ubuduće bi trebalo isto napraviti preko HLS-a i trajat će pet godina s tim da bi troškove u iznosu 15 miliona kuna snosilo Ministarstvo poljoprivrede, 5 miliona Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, milion Hrvatske šume, a ostatak bi trebale podmiriti HLS sa svojim članicama. Troškovi lovačkih udruga će biti na nivou matičnog saveza, a sve prema kvoti prijave štete i još za LS Šibensko-kninske županije nije određen, ali će biti u okvirima cca 80 lipa hektar lovišta. S ovom policom se rasterećuju lovačka društva i svu odgovornost preuzima HLS. Trajanje od pet godina je prihvatilo i Croatia osiguranje d.d. i sa njima policu potpisuje HLS, a udruge će potpisatiugovor o osiguranjus HLS-om.

Pošto je već navedeno da je LS Šibensko-kninske županije domaćin proslave Sv. Huberta 3. studenoga 2018. godine u Kninu s velikim zadovoljstvom je na prijedlog predsjednika jednoglasno izabran odbor. U isti su izabrani: Nediljko Dujić- predsjednik LS-aŠibensko-kninske županije, Ivica Budor – tajnik HLS-a, Goran Pauk – župan Šibensko-kninske županije, Marko Jelić – gradonačelnik Knina, Božo Pulić – barjaktar, Joso Dujić, Ivana Škugor – tajnica LS ŠKŽ, Domagoj Pokrajčić – predsjednik LD-a„Dinara“ Knin i Toni Matas – član skupštine HLS-a.

Skupština je dalje prošla uz druženje članova i izmjenu iskustava iz lovnih dana i odlučnost da se proslava Sv. Huberta održi kako samo lovcima priliči.

Joško Erceg