SALORI je održan u novom prostoru i novom terminu

Sajam lova, ribolova i turizma, SALORI, nakon 17 održavanja na Pampasu, svoju je punoljetnost u 18. izdanju dočekao u novootvorenom Gospodarskom centru u Osijeku. Osim što je novi prostor novi je bio i datum održavanja, s tradicionalnog termina u travnju ove je godine održavanje sajma pomaknuto na drugi tjedan rujna.

Svečanom otvorenju sajma SALORI u novom, suvremenom i multifunkcionalnom prostoru Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije nazočio je velik broj posjetitelja te mnogobrojni uzvanici.Među uzvanicima su tako bili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, saborski zastupnici Goran Ivanović, Romana Nikolić, Stipan Šašlin i Nataša Tramišak,  glavni državni inspektor Andrija Mikulić, predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić i drugi. Među prvi se okupljenima obratio Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Hrvatski lovački savez svake godine sudjeluje na sajmu te je tako i ove godine uz prezentacijski dio ponudio i prodajni asortiman trgovine HLS-a, a po prvi puta se prezentirala i promovirala i novoosnovana redakcija te su izloženi i projekti u kojima Hrvatski lovački savez sudjeluje. Isto tako nije izostala niti diorama Lovačkog muzeja koja je u sklopu svojeg prostora imala i igranicu/radionicu za djecu i mlade. Uz Hrvatski lovački savez na sajmu su se prezentirali i domaći lovci Lovačkog saveza Osječko-baranjske županij izloživši, među ostalim, trofeje osvajače medalja. Na sajmu je bio nazočan i Lovački savez Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Međimurske županije te Lovački savez Grada Zagreba. Svoj štand imale su i Hrvatske šume. Ove godine bilježi se i veliki interes izlagača s područja lovstva kako trgovina tako i proizvođača te je tako sve posjetitelje dočekala bogata ponuda.  Popunjen je bio i vanjski izložbeni prostor bogatom ponudom automobila.

Kalendar događanja na sajmu je bio u potpunosti ispunjen, a Hrvatski lovački savez, uz održani Okrugli stol s međunarodnim sudionicima održao je predavanje vezano uz provedbu projekta Life Wild Wolf koje je održala Neška Vukšić Končevski. Tihomir Florijančić održa je predavanje o čeličnoj sačmi, aktualnoj temi pred otvaranje pune sezone lova. Savez je organizirao predstavljanje dviju knjiga, knjige Ive Gregurića, „Zapisi jednog lovca II; priručnik za početnike“ i Dražena Degmečića „Jelen obični“, a po prvi puta je održana i prezentacija i promocija Lovačkog zidnog i stolnog kalendara te rokovnika Hrvatskog lovačkog saveza za 2024. godinu. Uz predavanja i promocije održana je i dodjela Odlikovanja članovima Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije te podjela medalja za najbolje ocijenjene stečene trofeje u prošloj lovnoj godini što je postalo tradicija. Isto tako članice Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije kuhale su lovački kotlić.

I.S.

Više u Lovačkom vjesniku 9/2023