Svečana podjela Plaketa istarskim lovcima s 50, 55, 60 i 65 godina lovačkog staža

U Poreču  je, 160 Istarskih lovaca na prigodnoj svečanosti dobilo priznanje i plakete za pedeset i više godina lovačkog staža. Svečanost je započela uz odavanjem počasti minutom šutnje svim preminulim lovcima.

Tom je prilikom priznanje za 50 godina lovačkog staža dobilo 101 lovac, 36 njih za 55 godina, 20 za 60 godina i trojica za 65 godina lovačkog staža.

Obrazlažući razlog ovog slavljeničkog okupljanja, već treći put, svakih pet godina, Gracijano Prekalj predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije podsjetio je da smo 2007. kada smo prikupljali podatke za dobivanje lovačke iskaznice da bi mogli ići u lov, a za to je trebao dokaz o stažu u lovstvu odnosno položenom lovačkom ispitu trebalo se predočiti i vjerodostojni dokument, tako da ove godine u LS Istarske županije ima 160 lovaca s vjerodostojnim dokumentima s kojim se može dokazati 50 više godina lovačkog  staža. Vjerojatno ih je i više, no plakete su pripremljene samo za one koji su svoj staž mogli potvrditi diplomom o položenom lovačkom ispitu ili lovnom kartom iz tog doba.

Ti su lovci  pozvani na prigodnu svečanosti te su im uručene plakete i priznanja u znak doprinosa razvoju lovstva u Istri i prenošenju iskustva na mlađe generacije.

Za najdulji lovački staž sa sačuvanom dokumentacijom plaketu je primio Braicovich Tomaso iz Tara, rođen 1932. godine, koji je uspio sačuvati svoju lovnu kartu izdanu 22. lipnja 1949. godine broj 5427/49.

Ostali nagrađeni lovci imali su dokumentaciju o položenim lovačkim ispitima i članstvu u lovačkim društvima od 1951. do 1967.

Prije nego su uručene plakete i priznanja pozdrave i čestitke uputili su slavljenicima Istarski župan Valter Flego i dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Josip Malnar koji su između ostalog rekli kako su stari lovci stvorili temelje, a da je naša zadaća da te temelje razvijamo za buduće naraštaje i da vjeruju da su njihovu ljubav prema prirodi, uzgoju i zaštiti divljači, te iskustvo i znanje nesebično prenijeli na mnoge mlađe generacije i neka ih uz ovo priznanje vežu sve lijepe uspomene koje su doživjeli kao lovci i koje će se večeras rado prisjetiti.

Prekalj i Dečak podijelili su plakete slavljenicima, a svi su uz zajedničku fotografiju, ovaj jubilej za uspomenu ovjekovječili i pojedinačno se fotografiravši sa predsjednikom Malnarom i Prekaljem.

Na kraju im od srca moramo zaželjeti još puno lova!

 

Mladen Belušić