U Otešu kod Pazarišta svečano otvoren Lovački kompleks „Blatovac“ i održan Memorijalni turnir u spomen na Ivicu Markovića Icinu

U slavu i spomen na legendarnog doajena ličkog i hrvatskog lovstva Ivicu Markovića Icinu 15 streljačkih momčadi bistrog oka i čvrste ruke gađalo je  glinene golubove u disciplini trap na novootvorenoj streljani u okviru Lovačkog kompleksa „Blatovac“ u Otešu kod Pazarišta ovdašnjeg  Lovačkog društva Tetrijeb, na prvom Memorijalnom turniru u  gađanju letećih meta.

Čast da otvori modernu  streljanu, tehnički dobro opremljenu (uskoro će se dopuniti sadržajima za  lovački parkur) pripala je predsjedniku Nadzornog odbora Hrvatskog lovačkog saveza i višegodišnjem tajniku Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mili Ugarkoviću, uz asistenciju gradonačelnika Gospića Karla Starčevića i ličko-senjskog župana Darka Milinovića.

Ovim svečanim činom, kako reče na prigodnom otvorenju  predsjednik Lovačkog društva Tetrijeb iz Pazariša Joso Vrkljan  zaokružena je višegodišnja  izgradnja Lovačkog kompleksa „Blatovac“, svega par kilometara od Gospića.

Ispred više od 150 gostiju, lovaca i strijelaca, majstor lovnog streljaštva i učitelj ličkih lovaca Josip Starčević  Pačan ispalio je prvi počasni hitac na novoj streljani, da bi  potom  don Ivica Miloš blagoslovio  prisutne i streljanu.

Velikom ličkom slavlju prisustvovali su, pored ostalih, izaslanik predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka, dopredsjednik Graciano Prekalj, tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković, potom gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, ličko-senjski župan Darko Milinović, načelnik Policijske uprave Ličko-senjske Josip Biljan  i načelnik Policijske postaje Gospić Jadran Došen.

U prigodnom obraćanju slavljenicima i gostima oni su istakli značenje i doprinos Lovačkog kompleksa „Blatovac“ ličko-senjskom i hrvatskom lovstvu u obuci  i školovanju mladih kadrova u lovstvu, izgradnji  lovačke etike i običaja, kao i uzgoju i zaštiti lovne divljači.

U svakom slučaju, osoba zaslužna za realizaciju ovoga i drugih lovnih projekata, predsjednik Joso Vrkljan, na čelu svojih lovaca i lovkinja, istaknuo je kako su u dva lovišta  „Pazarište“ i „Antinovica“ sačuvali  tri veličanstvene zvijeri  u Europskoj uniji, vuka, medvjeda i risa, što je rijetko tko uspio u gospodarenju  lovištem na ovim prostorima.

Lovački  komleks „Blatovac“ udario je temelje i počeo se graditi još 1997. godine. Tijekom  vremena, doduše,  generacije i generacije  lovaca davale su svoj  doprinos u njegovom narastanju. Međutim, tek 18. po redu predsjednik Joso Vrkljan uspio je kompletirati lovnouzgojni i streljački centar upavo u vrijeme  kada lovci i lovkinje Tetrijeba  s ponosom slave jedinstven jubilej - 70 obljetnicu rada i postojanja (1947.).

  • Ovdje je smješteno sve što treba jednom uzornom lovnom gospodarstveniku- izjavio je predsjednik Vrkljan. – Sagrađen je lovački dom na površini od  120 četvornih metara, uređen za potrebe lovaca i lovkinja, uzgojni gater za divlju svinju na površini od 6 hektara, gater za obuku i utakmice pasa glasnog gona  ( 1 hektar ), potom igralište za boće i rasjecaona mesa od divljači, kao i drugi važni, prateći sadržaji u funkciji  lovaca i lovstva. A, evo i danas smo otvorili ovaj veliki streljački centar za gađanje glinenih golubova ...

Pomoć i podršku u gradnji „Blatovca“ pružili su Lovački savez Ličko-senjske županije na čelu sa Mićom Svetićem, Hrvatski lovački savez, grad Gospić, Ličko- senjska županija  i 24 donatora i sponzora.

Predsjednik Joso Vrkljan, u tijeku velike liške fešte,  primio je mnoštvo čestitki sa svih stana, lovaca i lovačkih dužnosnika, prijateljskih lovačkih udruga iz drugih krajeva Hrvatske sa  željom da nastavi sa  novim lovnogospodarskim projektima za boljitak ličkog i hrvatskog lovstva.

Ovaj lički spektakl, koji, naravno, nije prošao bez obilja hladnog pića i toplog jela, okončan je dodjelom pobjedničkih pehara strijelcima. Premda je ovaj Memorijalni turnir  zamišljen kao  revijalni, pobjednički tron pripao je strijelcima Lovačkog društva Klisa iz Perušića, dok je  među pojedincima pobjednički pehar osvojio streljački as Tomislav Hećimović.  Nagrada za fer- play pripala je ponatom ličkom lovnom gospodarstveniku i strijelcu Milanu Zaloviću.

Davor Martić