Završeni Dani lova i ribolova

Trećeg dana održavanja sajma Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu održana je Smotra lovačkih pasmina pasa i prezentacija Sokolara i lova pticama. U jako dobrom odazivu vlasnika lovačkih pasmina pasa kao i samih posjetitelja moglo se vidjeti kako je ovakav događaj vrlo bitna sastavnica Sajma lova i ribolova. Cjelokupni program vodio je naš vrsni lovni kinolog i sokolar Stjepan Kenig. U paviljonu 7 na središnjoj pozornici održano je i prvo u nizu predavanja o školi fotografije u prirodi koja je započela s ovim predavanjem ciklus, a trebala bi okupiti one koji žele znati više o tehnologiji ali i pravilnom načinu fotografiranja, kadriranja, a o čemu je uz Asima Krkalića iz Nikona progovorio i pobjednik njihova natječaja, a čija je fotografija proglašena najboljom u konkurenciji 80 000 fotografija iz cijelog svijeta, naš vrhunski fotograf Tomislav Veić. U sklopu promocije kuharice „Divlji u kuhinji“ koju je preentirao jedan od njezininih autora Melvin Burnić održano je predavanje o pripremi divljačine za termičku obradu Igora Frketića čije tekstove nalaimo u Lovačkom vjesniku, a koji predaje u kuharskoj školi u Karlovcu.

U petak i subotu je program na sajmu također bio bogat edukacijskim programom. U petak je     prof.dr.sc. Krešimir Krapinec, Šumarski fakultet Sveučilišta u  Zagrebu održao predavanje pod nazivom „Mogućnost primjene novih metoda u procjeni kvalitete staništa za uzgoj divljači“ i što je bilo bodovano predavanje  Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Prof.dr.sc. Krešimir Krapinec, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje „Gospodarenje sitnom poljskom divljači u uvjetima intenzivne poljoprivrede“ što je bilo ujedno i bodovano predavanje  Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, sukladno odluci Odbora za stručno usavršavanje. Doc. dr. sc. Magda Sindičić, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje „Life Lynx - projekt naseljavanja risova u Dinaride“, a Slaven Reljić,, dr. med. vet., Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje pod nazivom „Life Dinalp Bear - primjena znanstvenih istraživanja za učinkovitije gospodarenje smeđim medvjedom“.

U subotu je, nakon održanog susreta lovačkih rogista vrlo inspirativno i praktično predavanje na temu „Lov lisica vabljenjem“ održao Tomislav Dumić, mag.ing.agr. s Veleučilišta u Karlovcu. Dosta jedno osvježenje u sklopu održavanja sajamskih priredbi.

Održana je i promocija knjige Luke Manojlovića „Hranidba krupne divljači“ koja je izdana u nakladništvu Veleučilišta u Karlovcu. Knjigu su, uz autora, zainteresiranima predstavili prof.dr.sc. Krešimir Krapinec, prof.dr.sc. Tihomir Florijančić i dr.sc. Krunoslav Pintur. U tri dana održavanja sajma pokaznom vježbom i predavanjem o minski sumnjivim prostorima i opasnostima od mina predstavio se Hrvatski centar za razminiranje s udrugom Hrvatska pomaže. Cijelo vrijeme održavanja sajma lovkinje članice Lovačke udruge „Dama Dama“ imale su edukativno likovne radionice na koje su se najmlađi s radošću odazivali.

Ovogodišnji prvi sajam nakon deset godina stanke podario je uz druženje i obilje događanja te veliki broj izlagača kojih je prema dojmovima ove godine moglo biti i više kako bi se poduprlo nastojanje održavanja i ovog sajma lova.

Ivica Stanko

Više u Lovačkom vjesniku 11/2017