Dani vina i turizma Osječko-baranske županije u Tvrđi

U baroknoj osječkoj Tvrđi, održana je jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija na području Istočne Hrvatske, 9. Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije. Lovci, članovi Lovačkih društava iz svih 6 Lovnih ureda s područja Osječko-baranjske županije nastupili su na središnjoj priredbi, s 20-ak  kotlića čobanca. Kuhalo se  na prostoru između Tvrđe i Šetnice uz rijeku Dravu, a samo kuhanje čobanca  bilo je revijalnog karaktera.

Bila je ovo u neku ruku i promidžba lovstva jer su se mnogi građani zanimali što rade lovci.    Za čobanac smo pripremili kao temelj junetinu, a uz nju jelensko meso  i meso divlje svinje, a svakoj ekipi osigurali smo kvalitetnu baranjsku mljevenu papriku  rekao nam je Zlatko Stolnik, predsjednik Saveza.

Kuhalo se u kotlićima uglavnom kapaciteta 40-50 litara, a najviše pažnje plijenio je veliki kotlić od 200 litara u kojem su čobanac zajedničkim snagama kuhali LD „Mursa“ Osijek i LD „Jastreb“ Josipovac.

Usporedo s lovcima, predstavnici ribičkih društava pripremali su fiš paprikaše koji su kao i čobanci podijeljeni građanima, prema procjenama njih ukupno 2-3 tisuće kušalo je  ove tradicionalne slavonske specijalitete.

Goran Andrašević