Izborna Skupština LS-a Ličko-senjske županije

Još jedan mandat Milanu Svetiću

S jednim glasom protivi  Izborna skupština Lovačkog saveza Ličkosenjske županije na  svojem zasjedanju u Gospiću potvrdila je još jedan četverogodišnji mandat  starom – novom predsjedniku Mlanu Svetiću, kao i drugim članovima organa i tijela Skupštine.

Predsjednik Kandidacijske komisije Nikola Mažar  je obrazložio kako je ova garnitura dužnosnika na čelu sa predsjednikom Svetićem i tajnikom Ugarković ostvarila u proteklom mandatnom razdoblju   dobre i  značajne  rezultate na boljitku  sviju članica Lovačkog saveza i hrvatskog lovstva u cijelosti. Na taj je način  potrđen  mandat dosadašnjem uspješnom  tajniku Mili Ugarkoviću, kojega je Skupština – valja i to kazati – za njegov rad nagradila aplauzom.

Ličane će u Hrvatskom lovačkom savezu zastupati Milan Svetić, u svojstvu člana Izvršnog odbora, potom Mile Ugarković , koji inače obnaša i dužnost prvog čovjeka Nadzornog odbora HLS-a, te  Ivica Baričević.

Izabranim  lovačkim dužnosnicima među prvima je čestitao na izboru, u ime predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka, dopredsjednik Graciano Prekalj – njegov izaslanik na ovoj izbornoj i izvještajnoj skupštini ličkih lovaca  te  gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

U radnoj dijelu Skupštine  zastupnicima  se obratio  dopredsjednik Prekalj  odgovarajući na mnoga aktualna pitanja današnjice hrvatskog lovstva. Među ostalim, Prekalj je istaknuto  povijesnu prekretnicu  hrvatskog lovstva koja se odnosi na police osiguranja štete u iznosu od 160 milijuna kuna iz državnog proračuna zbog naleta  naleta vozila na divljač i u poljoprivredi od 1. srpnja ove godine.

Zastupnici su  skupštinsko zasjedanje iskoristili i da iznesu još neke smetnje i poteškoće sa kojima se suočavaju u lovištu  - u demokratskom ozračju, o čemu je vodio brigu predsjedavajući  radnog predsjedinštva Anton Cvrtan, sa dopredsjednikom Matom Jankovićem i Markom Sokolićem.

To se, prije svega odnosi na proljetno paljenje obraslih površina zemljišta i na emigrante  koji se kreću ličkim  koridorom  i za sobom ostavljaju velike štete na lovnospodarskim objektima  remeteći mir u lovištima, što se pokazalo  pogubnim u vrijeme lova medvjeda u prvoj dekadi  lovne sezone.

Jednako tako, zastupnici su  razgovarali i o   lovooovaštenicima državnih lovišta na području Ličkosenjskog lovačkog saveza- a kojih je po podacima 12 – koji izbjegavaju plaćanje  obveza , obzirom na sjedište svoje tvrtke ili obrta. Poslije poduže diskusije  zastupnici su se složili i zaključili  da takvi lovoovlaštenici – sa lovištem u Ličko-senjskoj županiji,a sjedištem izvan ove županije – trebaju kao  članovi  platiti  upisninu 10.000 kuna, uglavnom za manja lovišta, odnosno 10 posto od vrijednosti godišnje lovozakupnine. Jer, kako je obrazložio Ivan Grčević iz Lapca, „kada mogu plačati lovozakupninu 300.000 kuna mogu, bogme, platiti i pristojbu prema Županijskom lovačkom savezu“.

Davor Martić

Više u Lovačkom vjesniku 6 i Dobroj kobi