Lovačko društvo „Kobac“ Ražanac izgradilo volijeru za prihvat 30 000 kljunova fazana

Ražanačka Lovačka udruga ¨Kobac¨ koja je osnovana 1946 godine i koja u dvije jedinice Sjever i Jug ukupno broji 125 lovca, sa svojim vodstvom mladim i agilnim predsjednikom Markom Kožulom, te njegovim suradnicima tajnikom Dariom Rudelom i lovnikom Alenom Perišićem, na prigodan je način proslavila izgradnju još jednog značajnog objekta. Riječ je o volijeri, objektu koji se u ražanačkom polju za potrebe društva počeo graditi ravno prije dvadeset godina, i kojeg je sadašnja garnitura društva uspjela u zadnjih godinu dana konačno privesti svrsi. Uz neposredno sudjelovanje lovaca u radovima na terenu, udruga je uložila 30 000 kuna vlastitih novčanih sredstava. Treba također naglasiti da je ražanačkim lovcima u na pomoć bio i Lovački savez Zadarske županije, s predsjednikom Damirom Perićem i tajnikom Rokom Pavićem. Na prigodnoj svečanosti puštanja objekta u upotrebu bio je uz lovce i ražanački župnik don. Filip Kucelin.

-Izgradnjom Volijere, koja će nam služiti za prihvat i podivljavanje divljači, konačno smo skinuli veliku brigu s glave. Sada smo stvorili pretpostavke da nam prvenstveno fazanski pilići do narastanja i puštanja u lovišta, budu na sigurnom i  zaštićeni od napada predatora. Na tom tragu ovih ćemo dana upravo u novi objekt dopremiti 30 000 fazanskih pilića, kojih ćemo kad ojačaju i budu spremni, tamo koncem mjeseca kolovoza pustiti u lovišta, kaže nam sa zadovoljstvom mladi i poduzetni predsjednik društva Marko Kožul.

-Nadalje, tijekom ove i naredne godine imamo u planu u lovišta ispustiti 300 kljunova jarebica, a za prehranu divljači u proljetnom smo razdoblju zasijali sjemena u vrijednosti 10 000 kuna. Naravno, već duže vrijeme u dosluhu s vodstvom naše općine radimo na osiguranju lokacije i početku izgradnje toliko željenog lovačkog doma. Budući da su pred nama vrući ljetni dani mobilizirali smo sve svoje snage na održavanju, čišćenju i punjenjem svježom vodom postojećih pojilica za divljač te izgradnji novih. Kao i svih godina do sada i ovog ćemo ljeta biti u tijesnoj suradnji sa našim općinskim DVD-om, u čuvanju šuma i lovišta od požara, a osigurati ćemo i vlastita dežurstva u namjeri da u što većoj mjeri spriječimo neodgovorno deponiranje otpada svih vrsta, kazao nam je na kraju predsjednik Kožul, koji je još jednom odao priznanje svim kolegama lovcima, članovima Kobca, koji su se svojim radom i zalaganjem istaknuli ne samo pri izgradnji navedene Volijere, već i u mnogim sličnim dosadašnjim zahvatima.

Branko Božić