Lovci na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sinju

Velika gospa_Sinj 2014.1Predstavnici Lovačkog saveza Splitsko dalmatinske županije i Hrvatskog Lovačkog Saveza organizirano su nazočili svetkovini uznesenja Blažene Djevice Marije. Bio je to svojevrsni uvod u veliki mimohod kojeg lovci u suradnji sa sinjskom Župom pripremaju za 7. studenog 2014. godine povodom 300-ote godišnjice sinjskog Svetišta i sinjske Alke. Tada će izaslanici iz svih 20 Lovačkih saveza županija i Lovačkog saveza Grada Zagreba svečano obilježiti svog zaštitnika Sv. Huberta.

Zvukovi zvona i fanfara u 9.30 sati označili su skidanje Slike Gospe Sinjske i slavlje svetkovine Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo. Velika Gospa u Sinju slavi se 15. kolovoza kada hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te naše dijaspore dođu u Sinj na proslavu. I ove godine na misnom slavlju sudjelovalo je oko 100 000 vjernika. Sliku Gospe Sinjske u procesiji kroz grad Sinj nosilo je oko 40-ak „sretnika“: bogoslovi, alkari, alkarski momci, predstavnici Lovačkog saveza Splitsko dalmatinske županije i napose lovačkih udruga Cetinskog kraja, predstavnici hrvatske vojske, redovnice, predstavnici MUP-a i mnogi drugi. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski. U koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež, župnik Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić, dekani Cetinskog i Kliškog dekanata i još 23 svećenika. Na slavlju su sudjelovali gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, alkari i alkarski momci, Predsjednik Lovačkog saveza Splitsko dalmatinske županije Mladen Balić, predsjednici lovačkih udruga Tovarnica Zlatko Gusić, Sinj-Ivica Maganić, Dicmo- Josip Maretić, Hrvace- Ivan Odžak, Vrlika- Ivan Žeravica, kao i drugi ugledni gosti iz kulture, sporta i politike.

Na kraju slavlja gvardijan fra Petar Klapež zahvalio je svima koji su sudjelovali i doprinijeli u proslavi  Gospe Sinjske.

AU: Dragan Milanović