Obilježeno 90 godina organiziranog lovstva na području Novog Marofa

LD „Vepar“ kao slijednik društva koje je formirano još 1928. godine nastoji zadržati časnu ulogu zaštitnika lovstva ovog kraja.

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u subotu, 3. ožujka ove godine bilo je veoma svečano. Lovci LD „Vepar“ obilježili su 90 godina organiziranog lovstva na području Novog Marofa, jer su preuzeli ulogu sljednika Lovačkog društva Novi Marof koje je formirano još 1928. godine. U obilježavanju jubileja pridružili su se i mnogobrojni gosti – prije svih lovci susjednih društava, a prisutni su bili tajnik HLS Ivica Budor, predsjednik županijskog saveza Varaždin Ivan Kutnjak, gradonačelnik grada Novi Marof Siniša Jenkač, zatim sponzori i drugi prijatelji lovaca.

Svečanost koju je vodio Josip Husnjak, tajnik, bila je zaista sadržajna i primjerena visokom jubileju. Pošto je izvedena hrvatska himna, prisutni su minutom šutnje odali dužno poštovanje umrlim lovcima i braniteljima Hrvatske. Predsjednik Stjepan Ključarić ukratko je podsjetio nazočne na povijest organiziranog lovstva na prostoru okolice Novog Marofa. Posebno se zahvalio Ivici Stanku, uredniku Lovačkog vjesnika proglasivši ga za glavnog  „krivca“ za ovu svečanost budući da je prvi u arhivama pronašao dokumente koji nedvosmisleno govore da je prvo lovačko društvo sa imenom Novi Marof osnovano još pred 90 godina. Tako se dogodilo da je LD „Vepar“ pred dvije godine obilježio 70 godina djelovanja, a samo dvije godine kasnije nikako nije mogao izbjeći obilježiti još viši jubilej.

Iz dokumenata koji su mu bili dostupni i iz razgovora sa starijim bivšim i sadašnjim lovcima, Stjepan Ključarić je iznio niz zanimljivih podataka o lovstvu nekad, o staroj slavi lovaca ovog kraja. Pored ostalog, naglasio je da je u tzv. „zverinjaku“ koji je bio uređen u šumama obližnje Pake bilo raznovrsne divljači, od muflona, jelena, srna, zečeva do pernate divljači. Tako se u Lovačkom muzeju HLS i danas nalazi trofej muflona , a u dvorcu Trakošćan trofej zlatnog srnjaka. I jedan i drugi ostvareni su u lovištu Paka.

Danas LD „Vepar“ broji 38 članova i nastoji što uspješnije gospodariti lovištem u kojem obitavaju jeleni, divlje svinje, srne, zatim zečevi i fazani. Posebno je porastao broj divlje svinje a time i štete na poljoprivrednim kulturama i na prometnicama, a sve veće štete u lovištu čini prekobrojnost dabrova na rijekama Lonja i Bednja te nekim drugim vodotocima, kazao je  Ključarić.

Nakon izlaganja predsjednika zanimljivu i preglednu prezentaciju fotografija i drugih dokumenata iz bogate prošlosti i sadašnjosti novomarofskih lovaca pripremio je Vjeran Novoselec, član društva.

Gosti su svi redom čestitali visoki jubilej te uručili prigodne darove za uspomenu na ovu svečanost. Gradonačelnik Novog Marofa je naročito zahvalio lovcima na dobroj suradnji i rekao da su vrata grada širom otvorena za rješavanje problematike lovstva i okoliša općenito.

U povodu jubileja društvo je svojim suradnicima i prijateljima dodjelili spomen-priznanje, kojima  su, među ostalima, počašćeni Đuro Dečak, predsjednik HLS, predsjednik županijskog saveza, gradonačelnik Novog Marofa, urednik Lovačkog vjesnika i drugi.

Ivica Budor je uručio visoka odlikovanja zaslužnim lovcima, te informirao o nekim najnovijim uspješnim aktivnostima HLS na rješavanju problematike pokrića troškova zbog naleta vozila na divljač budući da upravo na problematika dnevno opterećuje i ovdašnje lovce. Odlikovanjem HLS 1. reda odlikovani su Stjepan Ključarić i Josip Jelen, a odlikovanjem 2. reda Stjepan Milak.

Prije svečanosti lovci su prisustvovali svetoj misi, a nakon svečanosti priređen je zajednički ručak u lovačkom domu u Oštricama.

Slavko Labaš