Održana izvještajna skupština Lovačkog saveza Zadarske županije

U prostorijama Lovačkog saveza Zadarske županije održana je godišnja izvještajna skupština krovne lovačke Županijske institucije koja u  svome okrilju u 19 Lovačkih udruga okuplja preko 2 500 lovaca s prostora Zadarske županije. Njome je uz pripomoć radnog predsjedništva tajnika Roka Pavića te Luciana Ćustića i Saše Hudeka rukovodio predsjednik Damir Perić. O svim pojedinostima vezanim za rad u proteklih godinu dana kao i aktivnostima koje se planiraju provesti u tekućoj 2017 godini okupljenima, a među njima i dopredsjedniku Mladenu Baliću izaslaniku predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka, detaljno je elaborirao predsjednik Perić.

- Valja istaknuti da Lovački savez Zadarske županije već godinama uspješno i djelotvorno provodi stručno osposobljavanje kandidata za lovca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja. Zanimljiva je konstatacija da se svake godine za lovca osposobi stotinjak kandidat, a raduje podatak da kod kandidata za lovca prevladavaju pripadnici mlađe populacije. Tijekom 2016.godine Savez je u tri navrata organizirao tečajeve osposobljavanja lovca i za lovočuvara u Zadru te je i organiziran jedan tečaj za polaganje za Ocjenjivača trofeja divljači. Vrlo je važna dobra suradnja sa Zadarskom županijom te je za istaknuti kako smo među prvim lovačkim savezom u RH dobili suglasnosti za produljenje prava lova od nadležnog ministarstva poljoprivrede, te paralelno s tim i olakšali posao Zadarskoj županiji da produlji zakupe lova za sljedećih deset godina po istim uvjetima članicama Lovačkog saveza Zadarske županije.

-Ove godine smo proveli projekt „Monitoring Vuka“ na području Zadarske županije, u suradnji s eminentnim stručnjacima s tog područja J. Jermić i J. Kusjak,gdje smo istaknuli i ukazali na problematiku vuka na području Zadarske županije ali je i naša dužnost praćenja i izvještavanja o samoj brojnosti vuka na području lovišta kojim gospodarimo, rekao je uz ostalo Perić te za naredno vremensko razdoblje nabrojio planirane aktivnosti koje će se ogledati kroz razvoj lovstva, lovne kinologije, streljaštva i tome slično.  Što se pak tiče financijskog stanja Perić je istaknuo kako savez tekuću 2017 godinu planira okončati s pozitivnim saldom.

U nastavku je na red došlo izvješće Nadzornog odbora i njegovog predsjednika Ferdinanda Milina te izvješća o radu Povjerenstva za kinologiju i lovno streljaštvo o čemu je elaborirao Luciano Ćustić. Prije glasovanja otvorena je rasprava. Dario Dundović je ukazao na istrebljenje divljih svinja koje se po njemu provodi putem krivolova te ilegalnih čeka. Mate Petrić je pitao zbog čega je došlo do gašenja Lovačkog bala, a postavljeno je i pitanje zbog čega hrvatski lovci s lovačkim ispitom ne mogu loviti u zemljama EU dok njihovi lovci to bez problema čine u Hrvatskoj. Predsjednik Perić je u odgovoru istaknuo kako je krivolov prvenstveno pitanje Lovačkih udruga na terenu te kako će se Lovački bal opet reaktivirati. Što se tiče lova van granica Republike Hrvatske na tom se pitanju uvelike radi. Sva navedena izvješća predsjednik Perić je ponudio skupštinarima na usvajanje što su oni jednoglasno prihvatili.

U svome obraćanju članovima skupštine dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić je uz ostalo otkrio kako će hrvatski lovci napokon u Saboru u kojemu među sabornicima sjedi njih 26 lovaca dobiti  zakon o oružju po mjeri lovca te kako su kad su po srijedi naleti vozila na divljač, određeni sudovi donijeli presude u korist Lovačkih udruga, ocijenivši to velikim pomakom naprijed. Balić je također govorio na temu streljaštva i potrebi izgradnje adekvatnih strelišta te je posebno ukazao na problem privatnih škola u kojima se kako je ustvrdio dobivaju lovački ispiti uz slabo znanje i obučenost te kako će se sa tim pitanjem najozbiljnije morati pozabaviti HLS i ostale državne institucije.

U suglasju s prijedlogom Izvršnog odbora za najuspješnije Lovačko društvo u protekloj godini proglašena je zadarska Diana koja će koncem rujna ove godine proslaviti 110 godišnjicu postojanja. Skupština je okončana pozivom čelnika saveza Perića i Pavića upućenog svim lovcima Zadarske županije da se odazovu na prvu organiziranu lovačku akciju darivanja krvi na Odjelu transfuzije zadarske Opće bolnice.

Branko Božić