Povijesna odluka Skupštine zagrebačkih lovaca

Na Skupštini lovaca Zagrebačke županije održanoj 24. travnja u idiličnom žumberačkom mjestu Žamarija 64 izaslanika donijelo je povijesnu odluku o kupnji prostora u koji će se smjestiti županijski lovački savez.

Predsjednik Lovačkog saveza Marinko Šebečić iznio sve tehničke karakteristike prostora smještenog na Laništu u Ulici Jalušćica 17, koji ima 75 četvornih metara i smješten je u prizemlju poslovno-stambene zgrade. U duljoj raspravi bilo je riječi o njegovu opremanju i prilagodbi zahtjevima Saveza te svim prednostima i eventualnim nedostacima, no zaključeno je da su osigurana financijska sredstva dovoljna za njegovu kupnju i opremanje. Povoljnu je investiciju poduprla većina članova Skupštine s jednim glasom protiv i četiri suzdržana. Time je i LS Zagrebačke županije dobio svoj dom, i to kao predzadnji savez bez riješenog 'stambenog pitanja'.

Domaćin ovogodišnje skupštine održane u ugostiteljskom objektu Žumberački raj bilo je Lovačko društvo 'Kuna' iz Kalja na čijem je čelu Janko Bastašić. Među gostima su bili Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije, Gordana Županac, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Ivanka Bišćan, voditeljica županijskog odsjeka za stočarstvo, ribarstvo i lovstvo, Zdenko Šiljak, načelnik Općine Žumberak, Dragutin Štetner, direktor veterinarske stanice Jastrebarsko, Ivica Halapir, dopredsjednik HLS-a te HLS-ov tajnik Ivica Budor.

 Županijska potpora razvoju lovstva

Izvršni odbor kao operativno tijelo Skupštine Saveza lani je održao četiri sjednice na kojima su glavne teme bile realizacija programa rada. Intenzivirane su aktivnosti na izradi nacrta novog statuta, jer je ocijenjeno da postojeći iz 1998. godine nije usklađen s odredbama Zakona o lovstvu i Statutom HLS-a.

Zagrebačka županija i županijski LS od 2004. godine provode Program unaprjeđenja lovnog gospodarenja, te je u 2012. Županija ovlaštenicima prava lova za provođenje lovnih aktivnosti isplatila 991.184,75 kuna potpora. Istodobno je LS ovlaštenicima prava lova za unos sitne divljači u lovišta dao potpora u visini od 117.290 kuna.

Na skupu je rečeno da obrazovanje s područja lovstva u županijskom LS-u provode 34 ovlaštena predavača ispitivača pod vodstvom Slavoljuba Marčićeva. Ispit za lovočuvare održan je u lovnim uredima Velika Gorica i Jastrebarsko, a ispit za lovca u lovnim uredima Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Zaprešić i Velika Gorica. Lovački ispit položila su 174 kandidata, a osposobljeno je i 14 novih lovočuvara. U protekloj godini dodijeljeno je 147 odlikovanja, i to 16 prvog, 40 drugog i 91 trećeg reda.

 Vrhunski rezultati u streljaštvu i lovnoj kinologiji

Županijsko prvenstvo u lovnom streljaštvu održano je na streljani SD Trap Vrbovec, a domaćin natjecanja bilo je Lovačko društvo 'Gaj' iz Gradeca. Nastupile su ekipe svih lovnih ureda, dakle 48 natjecatelja, a najbolje plasirana bila je ekipa Velike Gorice. Na državnom prvenstvo u lovnom streljaštvu 2012. u Bzenici ekipa LS-a Zagrebačke županije je u disciplini trap osvojila solidno peto mjesto, a najbolje plasirani pojedinac bio je Saša Sedmak, koji je bio sedmi. Kup županijskog LS-a održan je 7. Listopada na streljani LD-a 'Golub' iz Dubrave, a pobjednik je među 16 ekipa bila ekipa LD-a 'Vidra' iz Cugovca I.

Na lovnokinološkim manifestacijama odobrenja za lov dobilo je 13 goniča i 37 ptičara. Na županijskoj je razini održan Kup Sv. Hubert u Banovu kojem je domaćin bio LD 'Zec' iz Banova. Među 11 natjecatelja sa psima iz lovnih ureda Zaprešić, Vrbovec, Ivanić Grad i Velika Gorica prvi je bio Bojan Bilandžić, drugi Zoran Postić, treći Stjepan Šaša, a četvrti Ivan Gligora. Na državnom prvenstvu nastupilA su trojica prvoplasiranih dok je umjesto Gligore išao Vjekoslav Mirenić. Reprezentacija LS-a osvojila je prvo mjesto, pojedinačno je Zoran Postić bio prvi, dok je Bojan Bilandžić završio treći. Postić je sudjelovao i na međunarodnim natjecanjima kao član državne reprezentacije, te je bio prvi na prvenstvu Balkana.

Devete dane lovstva Zagrebačke županije, koje je organizirao lovni ured  Vrbovec, trajali su od rujna do studenog 2012. Završna svečanost bila je 16. studenog u restoranu Bunčić u Vrbovcu. Organizirana je izložba trofeja divljači stečenih u lovištima lovnog ureda Vrbovec, a izdana je i brošura 'Lovačka društva vrbovečkog kraja'. Na lovačkom balu bilo je 380 lovaca sa suprugama.

Tekst: Ivica Stanko