Redovna skupština LS-a Karlovačke županije

U Dugoj Resi je 10. svibnja održana redovna skupština lovaca Karlovačke županije na kojoj je analiziran i prihvaćen rad čelništva Saveza za prošlu kao i plan za iduću godinu.

Uz 45 zastupnika od ukupno 53 skupštini su nazočili i Ivica Halapir, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Ivan Banjavčić, dožupan Karlovačke županije, Ivan Baršić, gradonačelnik Duge Rese, Vilim Magdić, pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i turizam Karlovačke županije, Juraj Pavlinić, predstavnik PU karlovačke, Tajnja Čumpek, predstavnica Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te Mile Pešut, izaslanik lovaca grada Zagreba.

Skupštini je nazočilo izaslanstvo lovaca Lovačkog saveze Bele Krajine iz Slovenije na čelu s predsjednikom Tonijem Vrščajem te Ceha lovaca Bavarske iz Njemačke na čelu s predsjednikom Ottom Seidlom s kojima LS Karlovačke županije ima potpisan sporazum o suradnji.

Nakon prihvaćanja dnevnog reda i izbora radnog predsjedništva, predsjednik Saveza Vinko Pavlić u svom izvješću osvrnuo se na proteklu godinu. Savez Karlovačke županije ima 2670 članova koji su učlanjeni u 53 članice kroz pet lovnih ureda: Karlovac, Ogulin, Duga Resa, Ozalj i Slunj. U Savez je učlanjeno i 20 lovkinja te 24 veterana s 50 i više godina lovačkog staža. Iz članstva je u protekloj godini istupila jedna članica.

Zahvala Županiji

 U Savezu je u protekloj godini zaživjela lovna kinologija pod okriljem HLS-a te su održane tri lovnokinološke manifestacije. Ocijenjeno je 40 pasa čiji vlasnici pritom nisu imali materijalnih izdataka. LS Karlovačkežupanije sudjelovao je sa svojom ekipom na kupu Sv. Hubert, a ima i četiri lovnokinološka suca koja je spreman uputiti na dodatnu izobrazbu na Poljoprivredni fakultet u Osijeku bude li potrebno. U lovnom streljaštvu Savez  je održavao natjecanja u skladu s planom, a reprezentacija je sudjelovala na svim državnim natjecanjima. Lovci strijelci upoznati su s novim pravilnikom.

U protekloj je godini LS Karlovačke županije u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i turizam Karlovačke županije uspio ishoditi sredstva iz fonda za unaprjeđenje lovstva pod uvjetima koji proizlaze iz Zakona o lovstvu. Tajništvo Saveza pružilo je veliku pomoć članicama u izradi programa utroška sredstava iz fonda za unaprjeđenje lovstva kao i prikupljanju potrebne dokumentacije. Prema riječima Vinka Pavlića, samo određeni dio županija ima ovakav pristup u vraćanju sredstava. Ovakav pristup moguć je zahvaljujući ključnim ljudima Županije, te je županu Ivanu Vučiću te njegovim suradnicimazahvalio na razumijevanju i prepoznavanju uloge i rada lovaca.

Lovni turizam

LS pomaže u organizaciji Lovno-športskih igara lovnog ureda Slunj čije je održavanje najavio voditelj Mile Jukić. Tradicionalan je postao i Gastro lov u Vivodini, koji se ove godine u lipnju održava četvrti put. Savez je sudjelovao i na proslavi sv. Huberta na Trsatu

LS Karlovačke županije izdao je protekle godine 300 lovačkih iskaznica za strance, što neposredno utječe na razvoj lovnog turizma kao i gospodarstva uopće. Prema ovim podacima može se govoriti o prometu u lovnom turizmu većem od dva milijuna kuna. Tome pridonose sporazumi koje lovci imaju na međunarodnoj razini s lovcima iz Bele Krajine iz Slovenije, Cehom lovaca iz Bavarske, posebice lovcima grada Münchena, te Lovačkim savezom Bavarske. U taj niz sporazuma ubraja se i suradnja s lovcima Lovačkog saveza Unsko-sanskog kantona iz BiH.

Predstavnici karlovačkog LS-a bili su na zboru lovaca Bele Krajine, a kao gosti lovaca iz Münchena sudjelovali su u svečanoj povorci otvaranja Oktoberfesta.

U protekloj se godini administrativni posao u tajništvu Saveza povećao zbog izmjena i dopuna Zakona o oružju, koji je uvjetovao da svi vlasnici lovačkog oružja koji ga žele zadržati moraju imati valjanu lovačku iskaznicu.

Tekst: Ivica Stanko