Terezijana protekla u znaku lovaca i lovstva

U Bjelovaru pokazano veliko zanimanje javnosti za lovačku kulturu i običaje

Lovstvo je na bjelovarskoj trodnevnoj gospodarskoj, turističkoj i zabavnoj manifestaciji Terezijani od 15. do 17. lipnja predstavljeno brojnim sadržajima i na posebno upečatljiv način tisućama građana. Na području Bilogore lovstvo je oduvijek bilo prepoznatljivo kao sastavni dio svakodnevnog života, kako gospodarskoga, tako i turističkog. Predstavljanje je započelo otvaranjem izložbe dermopreparata iz zbirke Lovačkog muzeja Hrvatskog lovačkog saveza postavljene u Gradskom muzeju pod nazivom  „Carstvo divljine“ koju je otvorio Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza na kojoj su, pored autohtone hrvatske divljači, a posebno mjesto imale i životinje afričkih savana, prvi puta viđene u Bjelovaru. Nakon otvaranja izložbe održana je promocija najnovije lovačke knjige bjelovarskog novinara i publiciste Tugomira Pempera pod nazivom „Lovački bonton“. Prva je to knjiga takve vrste u Hrvatskoj lovačkoj literaturi u kojoj su opisana pisana i nepisana pravila lovačkog ponašanja u Hrvatskoj o čemu je nadahnuto govorio recenzent Mato Kovačević, tajnik županijskog lovačkog saveza. On je podsjetio  da su lovci oduvijek imali poseban odnos prema prirodi i divljači i o njoj vodili brigu o čemu govore podaci o bogatim lovištima kojima lovci uspješno gospodare više stotina godina usprkos narušenoj bioravnoteži. Za to su ponajviše zaslužni lovci zahvaljujući svojem ponašanju i pravilima koja su sami za sebe osmislili i koja su zapisana u knjizi „Lovački bonton“, a trebaju poslužiti i mladim i starim lovcima, a o tome postoji potreba upoznati i širu javnost. Na vrlo  nadahnut način promociju je vodio Dražen Kocijan Kocka, a autor Tugomir Pemper se posebno zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi knjige, urednici Renati Horžić, ilustratoru karikaturistu Zoranu Tkalecu i slikaru Ivanu Mataniću te Mladenu Subotičancu i Cici Mrazu koji su knjigu grafički oblikovali. Svi su nazočni na promociji imali priliku dobiti knjigu na poklon s posvetom autora.

U gradskim je zidinama predstavljena u jela od divljačine i ribe koju su organizirali lovci Županijskih lovačkih udruga i Športsko ribolovno društvo „Bjelovar“. Pripremljene specijalitete posjetitelji su mogli besplatno degustirati kao i cijela carska svita carice Marije Terezije koja se na simboličan način kočijom provezla  gradom koji je osnovala i u čiju čast se manifestacija nazvala „Terezijana“. Više od stotinu lovaca u svojim je svečanim odorama i u pratnji lovačkih pasa ali i orla te sokola bilo sastavni dio povorke koja je pratila caričinu kočiju kroz grad zajedno s povijesnim postrojbama na konjima. Kada je riječ o predstavljanju lovačkog života i prirode organizirana je i tematska likovna kolonija na kojoj su slikari iz Slavonije i Bjelovara pred građanima slikali lovačke motive od kojih su posjetiteljima na kraju pripremili izložbu svojih radova. Za cijeli program predstavljanja lovstva posebno je zaslužna Turistička zajednica koja je ove godine „Terezijanu“ organizirala uz pohvalu brojnih građana i posebno zadovoljstvo gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka koji je zahvalio slavonskim slikarima koji su sve svoje radove poklonili gradu.

Zahvaljujući posebnim tematskim cjelinama koje su predstavile bogatstvo prirode, tradiciju lova i ribolova u Bjelovarskom kraju tisućama Bjelovarčana i gostiju, očekuje se da će takvi tematski sadržaji biti slijedeće godine još bogatiji i raznovrsniji.

AU: Tugomir Pemper, Mato Kovačević

Uz foto knjige: „Lovački bonton“ knjižica je džepnog formata prigodna za stare i mlade lovce a s posebnim žarom u njoj je zapisana je svojevrsna tradicija lovaca i lovstva koja se prenosi generacijama lovaca. Svi zainteresirani koji žele pročitati knjigu mogu se javiti autoru na mobitel 095 91 51 004.