Novi broj Lovačkog vjesnika 5/2013

S 1. svibnja počeo je dugo očekivani trenutak odlaska u lov na srnjaka. Priprema za njega već odavno traje, pa nakon praćenja i osmatranja, ostaje samo za poželjeti svima dobru kob. U novom broju Lovačkog vjesnika donosimo uvid u način gospodarenja srnećom divljači te načine na koje povećati njezinu trofejnu vrijednost.

Budući da je ostala nedorečena zakonska regulativa o vraćanju oduzete lovačke iskaznice kada MUP oduzme lovačko oružje, u nizu sastanaka pokušalo se riješiti taj problem. HLS je posjetio zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković. Prigodom tog posjeta definirano je pitanje povrata lovačke iskaznice koju lovcu, nakon što je MUP dostavi HLS-u, vraća HLS kako bi mogao obnašati lov bez oružja.

Hrvatski lovački savez posjetio je i čelnik FACE-a, Europske asocijacije lovaca, Manuel Esparrago koji je iznio novosti iz europske lovne prakse što će se od 1. srpnja primjenjivati i na Hrvatsku. Na pitanje što nas očekuje s obzirom na krupne zvijeri, Esparrago je odgovorio da su prema Direktivi o staništu smeđi medvjed, vuk i ris strogo zaštićene vrste. Isto tako, iskoristio je prigodu da predstavnike HLS-a još jednom pozove na svečanost lovačke međuskupine koju čini 150 zastupnika u Europskom parlamentu, a koja će se održati 3. srpnja u Strasbourgu u čast ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

O divljačini se govorilo više puta i na više načina. Ovaj put vam donosimo cjelovitiji pregled koji se odnosi na put mesa od lovišta do stola, odnosno od uzgoja do odstrjela, te njegovu valorizaciju i kvalitetu.

Zakonska regulativa te provedba lovnih propisa ponukala je LS Istarske i Zagrebačke županije da od Ministarstva poljoprivrede Uprave za lovstvo, šumarstvo i vodno gospodarstvo potraži neke odgovore. Donosimo vam ih u cijelosti.

Vrijeme je sajmova, a peti Loreko otvara svoja vrata 25. svibnja u 11 sati na sajamskom prostoru u Gudovcu, te će i to biti prigoda upoznati se s novinama u lovstvu. Uz niz događanja i vijesti koje možete pronaći na stranicama Lovačkog vjesnika, želim vam dobru kob!

Ivica Stanko, urednik

FOTO: Paul Jedriško