LIFE WILD WOLF

Konkretne akcije za očuvanje vukova u divljini u antropogenim krajolicima Europe

(LIFE21-NAT-IT-4417 WILD WOLF)

Hrvatski lovački savez, Veterinarski fakultet Zagreb, FACE i ostali projektni partneri, sudjelovali su na početnom sastanku projekta LIFE WILD WOLF koji je održan u Rimu krajem siječnja i početkom veljače 2023. godine.

Projekt, sufinanciran u okviru programa EU LIFE, ima multidisciplinarni tim od 18 partnera, uključujući 7 sveučilišta ili istraživačkih institucija, nacionalna i lokalna upravna tijela i nevladine organizacije iz područja okoliša i lovstva iz 9 zemalja EU-a s Talijanskim institutom primijenjene ekologije (IEA) kao koordinatorom projekta. Projekt će trajati 5 godina s ukupnim proračunom od 7.028.148 € (doprinos EU: 5.265.454 €). Hrvatskim partnerima projekt sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Projekt će se provoditi u 8 zemalja Europske unije (Hrvatska, Njemačka, Grčka, Italija, Portugal, Češka, Slovenija i Švedska), uključujući 7 od 9 europskih populacija vukova. Prisutnost divljih životinja u blizini ljudskih naselja rastući je fenomen u mnogim zemljama EU-a i često dovodi do kritičnih situacija percipirane ili stvarne opasnosti. Malo je zemalja EU-a spremno riješiti takve situacije jasnim i provjerenim protokolima. Projekt LIFE WILD WOLF ima za cilj razvoj i testiranje takvih protokola na temelju najvećeg mogućeg broja slučajeva.

Cilj projekta je razviti čvrstu tehničku osnovu, razvijanjem operativnih protokola koji će se testirati i procijeniti u pogledu učinkovitosti. Krajnji cilj je dati značajan doprinos što adekvatnijem upravljanju kritičnim situacijama približavanja divljih životinja čovjeku u urbanim i periurbanim područjima. Hrvatski lovački savez će se tijekom trajanja projekta fokusirati na analizu i rješavanje problema interakcija vukova i lovačkih pasa. Lovački psi, koji se koriste tijekom lova, imaju veliku ekonomsku i emocionalnu vrijednost. U današnje vrijeme sve je više izvještaja o stradavanjima lovačkih pasa od strane vuka. Kroz projekat će upravo lovci biti uključeni u implementaciju alata za zaštitu svojih pasa.

Dr. Sc. Neška Vukšić Končevski