Noć muzeja 2020. u Lovačkom muzeju

Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza i ove je godine sudjelovao u sad već tradicionalnoj manifestaciji Noći muzeja. Ravnopravno uz bok s najvećima, imao je u ponudi raznovrsne sadržaje koji su privukli posjetitelje da nas uvrste na svoj popis poželjnih te večeri. Ovaj izuzetno vrijedan kulturni događaj koji podiže svijest građana na viši nivo, uvijek je prilika da se progovori o pozitivnom utjecaju lovačke tradicije u odnosu na očuvanje i zaštitu prirode.

Još prije službenog otvaranja u 18:00 sati, Lovački muzej je već bio pun posjetitelja i tako je ostalo sve do 24:00. Planirana ponuda sadržaja krenula je u zakazano vrijeme projekcijom kratkog dokumentarnog filma o divljim životinjama hrvatskih staništa i ulogom lovaca u njihovoj zaštiti, održavanju i skrbi. Film je dragocjeni materijal koji osim upoznavanja divljih životinja i njihovog načina života, pomaže ukloniti predrasude ističući doprinos naših lovaca svojim aktivnostima u očuvanju prirodne baštine.

Nakon filma uslijedilo je razgledavanje muzeja u kojem su posjetitelji imali priliku iz neposredne blizine vidjeti naše zbirke i uz stručno vodstvo saznati poneke zanimljivosti iz svijeta prirode, što ih je posebno oduševilo. Najmlađi su osim ove izuzetne prilike mogli kreativno izraziti svoje dojmove na radionicama. Crtanjem, bojenjem, modeliranjem te izradom raznovrsnih vlastitih suvenira upotpunili su svoj doživljaj u našem muzeju. U ponudi su imali i poučne priče iz svijeta divljih životinja, kao i zagonetke i radne listiće uz koje su se dodatno mogli zabaviti proširujući svoje znanje. Posebna atrakcija bilo je oružje drevnog lovca (luk i strijele) kojim se moglo okušati u vještini gađanja u metu. Za tu se aktivnost tijekom cijele večeri poduže čekalo na svoj red, ali izgledalo je kao da to nikom nije smetalo.

Na usluzi posjetiteljima bili su djelatnici muzeja uz podršku mladih kolega iz Hrvatskog lovačkog saveza koji su te večeri vedrinom i srdačnošću naš muzej prikazali u najboljem svjetlu.

Na izlazu su svi koji su željeli imali priliku ponijeti časopise i kalendare, kupiti suvenire i sl. što je uz ostalu ponudu, o muzeju ostavilo dojam za koji nisu trebale riječi, premda je knjiga dojmova ostala prepuna izjava oduševljenja.

U populaciju posjetitelja bile su uključene gotovo sve kategorije građana, a prema dobi su se istaknuli mladi i obitelji s djecom koji su bili najbrojniji.