Prezentirani radovi iz lovstva na simpoziju agronoma

U Dubrovniku se od subote 11. do petka 17. veljače održava 58. hrvatski i 18 međunarodni Simpozij Agronoma. U prva dva dana održan je i međunarodni Samit o obnovljivim izvorima energije koji je organiziran u suradnji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i North East Renewable Energy Lab iz Indije. Suorganizator simpozija je i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka. Otvorenju Samita i Simpozija je nazočio Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i tajnike Hrvoje Kukas te predstavnici ministarstava, institucija, jedinica lokalne samouprave, članovi akademske zajednice, nevladinih udruga i predstavnika struke. Nazočne su pozdravili Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanska županije te Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. Putem video snimke skup su pozdravili Karlo Ressler, zastupnik Europskog parlamenta i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Marijana Petir izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskome saboru otvorila je samit i Simpozij i istaknula kako je Europska komisija prepoznala Hrvatsku kao članicu koja u Europskoj uniji ima najveći potencijal za razvoj bio gospodarstva, a povećanje udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji jedan je od osnovnih ciljeva energetske politike RH. Posebni gost Samita je veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, njegova ekscelencija Raj Kumar Srivastava, koji je naglasio povezanost Hrvatske i Indije, a posebice onu s dubrovačkom regijom koja traje godinama. Registrirano je više od 500 sudionika s 329 radova iz 20 zemalja koja će se uz plenarna predavanja uvaženih međunarodnih stručnjaka odvijati i u sekcijama.

Na sekciji lovstva prezentirani su radovi, a izložen je i poster u sekciji postera. Autori Toni Safner, Nikica Šprem i Elena Bužan prijavili su za simpozij rad pod naslovom Evidence of hybridization between mouflon and domestic Sheep. Toni Safner ispred grupe autora iznio je zanimljive rezultate genetskog istraživanja vezane uz miješanje muflona i domaće - podivljale ovce temeljene na populaciji smještenoj na Dugom otoku. Rad koji su napisali Mihael Janječić, Luca Corlatti, Toni Safner, Nikica Šprem nosi naslov Activity pattern of European mouflon in the Mediterranean habitat - a preliminary results. Rad je to s preliminarsnim istraživanjima populacije na Dugom otoku i u Senju, a iznio ih je Mihael Janječić. Radove koje su predstavili Toni Safner i Mihael Janječić sklopu su projekta HRZZ-a "MEDUNG - Uloga lova i lovnog gospodarenja u širenju novonastalih populacija divljih papkara na Mediteranu". Nadalje, Ivan Krupec, Mirjana Ivasić, i Ervin Martinuš izložili su rad pod naslovom Analysis of land structure in non-hunting areas. Rezultate je iznjela Mirjana Ivasič. Neška Vukšić Končevski, Ivica Budor i Tihomir Florijančić izložili su poster čiji je naslov Consumer attitudes, preferences, and perceptions regarding the consumption of game meat.

 

Samit i Simpozij održavaju se od 11. do 17. veljače 2023. godine u Dubrovniku u hotelu Valamar Lacroma.

Ivica Stanko

Više u Lovačkom vjesniku 3/2023