Prvi dan jubilarnog 25. državnog prvenstva u lovnom streljaštvu

Nastupom Slatinskih rogista LS-a Virovitičko-podravske županije koji su izveli državnu himnu, te svečanim otvaranjem započelo je, po kišovitom vremenu, na strelištu u Bzenici, nedaleko Pleternice, jubilarno 25. državno prvenstvo HLS-a u lovnom streljaštvu. Državno prvenstvo otvorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak. Okupljenima lovcima koji u su sa svojim ekipama stigli iz cijele Hrvatske obratio se predsjednik HLS-a Đuro Dečak. Otvorenju je nazočio požeški župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić, predstavnik požeške PU Branko Štefančić i drugi. Na otvorenju je bio nazočan dopredsjednik HLS-a i predsjednik Povjerenstva za lovno streljaštvo Vinko Pavlić, dopredsjednik Zlatko Stolnik, mnogi predsjednici lovačkih saveza županija te mnogi drugi.

Hrvatski stijeg  na jarbol su svečano podigli prošlogodišnji pojedinačni prvak u streljaštvu Marijan Karabalić zajedno sa 2 strijelca iz pobjedničke ekipe LS-a Međimurske županije.

-Ovo kišovito vrijeme nije dobro za lovno streljaštvo, no jeste za poljoprivredu što je dobro za slavonski kraj – poručio je u pozdravnoj riječi predsjednik HLS-a Đuro Dečak te naglasio dobru pripremljenost streljana za ovo natjecanje, ali i stalno ulaganje u razvoj strelišta. Predsjednik požeškog saveza Branko Bertelović je u ovoj prigodi istakao dovršetak piste za vepra u pokretu tako da strelište u Bzenici raspolaže sa 5 staza. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić pozdravila je sudionike ispred toga grada.

-Lovstvo je značajna grana u ovoj županiji, a lovci su prvi stali u obranu domovine – naglasio je župan Tomašević. -Čestitam Hrvatskom lovačkom savezu na svemu što ste učinili za napredak lovstva i pripremu novog Zakona o lovstvu, te naporima za rješenje problema šteta koje bi se trebale u potpunosti riješiti-istakao je Željko Kraljičak pohvalivši grad Pleternicu i požeški savez za stvaranje dobrih uvjeta na strelištu.

Potom su započela natjecanja u tri discipline lovnog streljaštva propisane posebnim Pravilnikom HLS-a. Natjecanje završava u nedjelju 8. rujna poslije podne proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada.

Jelenko Topić